"Часовникът на Страшния съд" остава на три минути преди полунощ

Световните лидери не са защитили хората от потенциална ядрена катастрофа
27 яну 2016 11:30, Елка Василева
1
"Часовникът на Страшния съд" остава на три минути преди полунощ
Снимка: архив, Reuters

Стрелките на "Часовника на страшния съд", появили се преди около 70 години на корицата на сп. "Бюлетин на ядрените физици", остават на предишното си място - на три минути преди полунощ, предадоха световните агенции.

Главният редактор на авторитетното издание Рейчъл Бронсън изтъкна, че в началото на 2016 година учените са решили нито да ги приближават, нито да ги отдалечават от "ядрената полунощ".

"Стрелките отново ще показват 23 часа и 57 минути", изтъкна Бронсън. На свой ред членът на редколегията на списанието, професорът от университета в Аризона Лорънс Краус, поясни, че "решението не е било лесно и са били взети предвид много фактори, в това число основните предизвикателства и опасности пред международния мир и сигурност".

Сред положителните фактори ядрените физици отчетоха постигнатите договорености по иранската ядрена програма и декемврийската конференция за климата в Париж. Сред отрицателните - влошаването на отношенията между САЩ и Русия, ядреното изпитание на КНДР и повишаването на терористическата заплаха. "Като претеглихме всички плюсове и минуси, решихме да оставим стрелките на часовника на старото им положение", заяви Краус.

Последният път, когато те бяха преместени, беше през януари 2015, тъй като според ръководителя на проекта Кенет Бенедикт "вероятността от глобална катастрофа била много голяма". В този ред на мисли той изтъкна не само наличието на огромните ядрени арсенали, но и "неконтролируемото изменение на климата на Земята".

Бенедикт изрази мнението, че световните лидери не можаха да предприемат нужните действия, за да защитят жителите на планетата от потенциална катастрофа. Тогава голямата стрелка на "Часовника на апокалипсиса" беше изместена напред с две минути до 23:57.

Този символичен часовник съществува от 1947 година. За този период стрелките му са били измествани 22 пъти. Най-близко до ядрената катастрофа сме били през 1957 година, когато САЩ и СССР изпитаха водородните си бомби в интервал от девет месеца. Тогава часовникът показваше 23:58. Най-отдалечена е била голямата стрелка от "ядрената полунощ" след края на студената война през 1991 година, когато е показвала без 17 минути.
 

/БТА/


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
10
 
! Отговори
Мордор преди 2 години
В този му вид светът е несъвършен,той е една гротеска,тържество на отвратителните
животински низки страсти,чудовищна социална пропаст-безизходица за бедните и
капсулиране и разюздан живот за богатите...
Богатите трябва спешно да търсят алгоритъм за оцеляването на този свят,защото те
има какво да губят.Този алгоритъм може да бъде само и единствено създаването на
условия за достоен живот на всички-индивиди и държави-според активността им.
Ако не успеят-светът е обречен на гибел...