Кораб на 4 500 години изникна до пирамидите Абусир

На находката се натъкнали чешки археолози
1 фев 2016 19:09,
15
Кораб на 4 500 години изникна до пирамидите Абусир
Снимка: Twitter

Сравнително добре запазените останки на 18-метров кораб на 4 500 години бяха открити в некропола на пирамидите Абусир близо до Кайро, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

На находката се натъкнали чешки археолози, водени от Мирослав Барта.

Плавателният съд е бил погребан върху основа от камъни в близост до гробница на знатен велможа от Древен Египет.

По всяка вероятност корабът е принадлежал на собственика на гробницата, който е бил с много висок ранг.

Абусир се намира на двайсетина километра южно от Кайро и е археологически обект, в който са издигнати пирамидите на няколко фараона, но с много по-скромни размери от тези в Гиза.

Корабът се е намирал на 12 метра от гробницата на знатния велможа. Но двата обекта имат връзка и те датират от края на Третата и началото на Четвъртата династия /около 2 550 години пр. Хр./.

Плавателният съд е бил в много добро състояние, затрупан от пясъците, като са се запазили дървените елементи и дори въжетата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
33
 
! Отговори
НОЙ преди 7 години
Ноев ковчег?!
9
11
 
42
 
! Отговори
ЧичоТони преди 8 години
От 8-те обелиска, в Карнак са останали само 2. Другите са по света - Париж, Рим, Истамбул и т.н. За сравнение с 9-те месеца за изкопаване (издялкване) от огромна гранитна скала и закарване на място, на Наполеон (3000 години по-късно) са му трябвали 2 години да закара един от обелиските до Париж! (Този в Истамбул, арабите са го дали на султана срещу един джобен часовник). Такивитими работи.
8
10
 
44
 
! Отговори
ЧичоТони преди 8 години
Как е станало? Много просто. Кораб с дължина от 18 метра е било детска игра да бъде довлечен до гробницата. За сравнение, 8-те обелиска на Хатчеспут в Карнак, които са били високи по 20-30 м. и са тежали по 150-200тона, са направени от монолитен блок гранит. Изкопавали са ги на място откъдето придошлия Нил е правил възможно да бъдат натоварени на кораб и закарани до Карнак. Ставало е за 9 месеца (преди реката да вдигне нивото си).
7
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КукувицаТе в тоя сайт са няколко такива със свещ да ги търсиш не може да гинамериш :(
6
13
 
37
 
! Отговори
добре бе преди 8 години
Отворковци . Всички много разбирате ама нито един не даде смислено обяснение как е станало. Кажете на нас простите
5
11
 
51
 
! Отговори
аз ли да ви кажа преди 8 години
Немой да го барате, ово кайче е македонско!!
4
18
 
49
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Василия Пейчева.......Кораб на 4500 години бил изникнал до пирамидите!Това момиче що не отиде да се прегледа? Какви кораби и никнат? Майко мила! Какви глупости!
3
28
 
47
 
! Отговори
муспи преди 8 години
За учените няма спор че кораба е еврейски, строен по технология невъзможна и днес. Двигател не е открит, което свидетелства че древните евреи са владеели законите на гравитацията и са придвижвали с отромни скорости чудовищтно тежки обекти до Америка и обратно. Фараонът също е бил евреин, което отдавна се е доказало - отрича го само този фашист Волен Сидеров!
2
11
 
58
 
! Отговори
ico преди 8 години
пипи, не е първия такъв кораб който намират. както нашите траки са си заравяли каретите, така и тея кораби. Не е нужно да е имало море за да издейства 100 роби да му го довлекат от морето до гробницата. : )
1
28
 
47
 
! Отговори
Пипи преди 8 години
Май ще се окаже вярно, че Африка и пустините са били под вода в миналото и така са строени пирамидите ...