Мармотът Фил със 130-та прогноза за времето

Косматият метеоролог си има верен антураж
4
Мармотът Фил със 130-та прогноза за времето
Снимка: архив, Ройтерс

Мармотът Фил, прочутият фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания, САЩ, днес излиза от дупката си, за да направи традиционната си прогноза, предаде Ройтерс.

Според легендата, ако Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и липсата на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта.

Събитието обикновено привлича около 30 000 души в градчето Пънксътоуни. Към прочутия космат метеоролог се присъединява и антуражът му - група ентусиасти, които всяка година слагат старовремски дрехи и цилиндър, за да наблюдават предсказанието на мармота.

Организаторите на проявата от местния "Клуб на мармота" рекламират тазгодишното събитие като 130-ата прогноза на Фил, въпреки че технически не един и същи мармот се изявява като метеоролог всяка година, а подбрано животно, което пресъздава персонажа.

Говорителката на "Клуба на мармота" Кейти Доналд припомня, че първата подобна прогноза датира от 1886 г. Медийното отразяване на събитието започва година по-късно.

Въпреки че Фил е най-прочутият метеоролог сред мармотите, през последните години се нароиха доста негови имитатори. Ню Йорк също има свой мармот, чиито изяви обаче често са съпътствани от изцепки. През 2009 г. по време на годишната церемония косматият метеоролог ухапа тогавашния кмет Майкъл Блумбърг.

Пет години по-късно събитието се превърна в "травма парти". Мармот на име Шарлот се изплъзна от хватката на градоначалника Бил де Блазио и се удари лошо при падането си на земята. Седмица по-късно животното се спомина от сериозни вътрешни травми. Тази година Де Блазио ще пропусне събитието по политически причини. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Вещерот от Прилеп преди 8 години
До Анонимен 1Има два варианта:1.Венерическа болест.2.Съмнителна лична хигиена.
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откачалки разбира се. Не са като нас сериозни и нормални да се занимават само с истински неща, като например кой какво да открадне, кого да мразим най много, и как да направим живота си един другиму черен