Златната трета възраст – време за нов живот

Как втората младост убива категорията "пенсионер"
2 фев 2016 18:56,
10
Златната трета възраст – време за нов живот
Снимка: bgonair.bg

Златна ли е третата възраст? Има ли време за два живота и как да започнем втория щастливо? Какво е нужно, за да превъзмогнем социалната драма на възрастния човек в България и да берем с шепи плодовете на постигнатото, свободата и зрелостта? Как втората младост убива категорията "пенсионер" с размах и вдъхновение?

Валя Попова отскоро е пенсионер, чувства се добре и възнамерява да се възползва от свободата да има повече време за любимите си занимания. Тя признава, че се страхува от старостта, но не мисли да се предава.

"Подсъзнателно има един страх, но го дисциплинирам. Вярвам, че човек с оптимистична нагласа привлича положителни неща към себе си. Аз самата съм с оптимистичен и борбен дух и нямам намерение да се предавам", сподели Валя Попова в ефира на предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.

Тя планира сега, когато е пенсионерка, да отделя повече време на любимите си занимания - тя рисува, пътешества, практикува китайски бойни изкуства.

След 10 години тя си представя, че отново ще е заобиколена с приятели, ще има гости. "Ще се събираме макар и като старци, ще си спомняме за младостта", предположи Валя Попова.

Тя планира и пътешествие до Щатите в близко време. Надява се и да се радва в близките години на 3-4 внучета.

За баба Веселия Петрова годините също нямат значение. Тя е скочила с парашут на 81 години, но признава, че би скочила отново.

"Животът е веселие, в болница не бях влизала. Няма хора, с които да съм в лоши отношения. 83 ще навърша през май и досега съм била само на крак", разказа баба Веселия в минало време, тъй като сега е със счупен крак.

Тя обаче е категорична, че след като се оправи и ако лекарите позволят, би скочила дори още няколко пъти.

Баба Пади също има свой начин да се радва на живота – чрез танците. На 79 години тя решава да представи страстта си пред журито на шоу за таланти.

Британката не само смайва публиката, но и доказва, че за младия дух физическата възраст е без значение. Вижте изумителния танц на щурата баба Пади във видеото на предаването "ДНЕС".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
В днешно време в България хората не могат да доживеят до пенсия и пожеланията са-да си ядем по-дълго пенсиите!!СРАМ ,г-да изедници!!
6
2
 
7
 
! Отговори
ha ha ha преди 8 години
Или авторката на статията не живее у нас, или си е надянала розови очила, та не вижда реалната безрадостна и безкрайно тягостна действителност на живота на масовия пенсионер у нас.Моля, свалете безпардонния патос на статията - той е лъжлив.Има, не че няма пенсионери с добри, дори отлични доходи, но колко са те на общия фон хора в третата възраст? Толкова са малко, че не си заслужава да се пишат техните постижения и мечти.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази статия е едно безпардонно оливане. Българският пенсионер е клето животно, което си мечтае да живее като човек
4
7
 
7
 
! Отговори
pensioner преди 8 години
Изкукуригали бабички той пубертета при старите е много лош,ще ходи на екскурзии ще скача с парпут не си седнат на пръдливите *** те първа рекорди ще поставят.И аз съм пенсионер през лятото на село малко градинка някое и друго животинче,кафенце,ракиика с приятели сутрин като стана намеря 20лв под възглавницата(пенсииката) и съм добре ,от време на време ходя с въдицата за риба.А зимата в София защото има парноисе ядосвам,че е шумно тва е пенсионер.
3
2
 
20
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Мдаааа,искам да съм стара,грозна и дебела хамериканка,може и германка-пенсионерка и да обикалям света с бял панталон!
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те работещите нямат пари, за да пътуват, а тези баби как с българските си пенсии до Щатите ще ходят? А онова медицинско чудо, което на 83 години било здраво като кремък, със сигурност ваксина не е видяло през живота си. Веднага му сложете една петвалентна, за пет болести, че да усети радостта от живота! Що народ измря тук от болести на никакви години, колко ще чакат пенсии на куково лято, на колко пък няма да стигнат за лекарствата само...Как да сложиш розовите очила?
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А БАБА ГИНКА СЕ Е ИЗГЪРБИЛА ОТ КОПАНЕ И НА 65 ГОДИНИ ВЕЧЕ Е ЗАПРИЛИЧАЛА НА ВАМПИР ОТ ЧИСТИЯ ВЪЗДУХ НА СЕЛО.