Странни и любопитни факти за Свети Валентин

Защо любовните картички са носили лош късмет
7 фев 2016 13:51, Екип на Tialoto.bg
15
Странни и любопитни факти за Свети Валентин
Снимка: Reuters

За мнозина Свети Валентин е поредният "лигав католически празник", в който не виждат никакъв смисъл и напълно игнорират, но за други е повод да развихрят романтичната си фантазия и да прекарат една незабравима вечер с любимия човек.

Без значение от кои сте, не може да се отрече, че Денят на влюбените е доста популярен и има своята вековна и интересна история.

Ето и някои интересни факти за него, които не знаете и може да променят скептицизма и негативното ви отношение към него.

Любовните картички носят лош късмет?

Знаете ли, че на 14 февруари всяка година се разменят средно около милиард любовни картички. По-интересното е, че във Викторианската ера това се е считало за нещо ужасно, което носи лош късмет.

Френската вековна традиция…

Преди да бъде наречен Денят на влюбените във Франция, Свети Валентин се е празнувал по доста нетрадиционен начин. Необвързаните мъже са имали право да посещават къщите в квартала си и да си избират по една необвързана жена за нощта. Жените от своя страна пък се събирали край огън и хвърляли снимки на любовници. С времето доста господа не приемали добре тази традиция и нещата излезли извън контрол, така че се наложило френското правителство да забрани този празник.

Исторически корени

Свети Валентин се е празнувал още по времето на Римската империя. Тогава е носел името Lupercalia и мъжете имали право да теглят женски имена от лотария с хартийки, като дамата която им се падне, ставала тяхна сексуална партньорка за година. В Англия традицията поставя крал Хенри VII през 1537 г., като официално нарича деня Свети Валентин.

Изписване на името на любимия на ръкава

В Средновековието много хора приели традицията да изписват името на партньора си на ръкава на дрехата си. Те го носии там в продължение на седмица след самия ден на празника.

Още любопитни факти за романтичния празник вижте тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Св Валентин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От всичките хамерикански тъпотии, които ни насаждат, тази е най-тъпата.
5
0
 
6
 
! Отговори
не за друго ама преди 8 години
Някъде четох ,че и новите "европейци" се готвят за този ден та се питам след това дали няма да има и нови любопитни факти които да бъдат замитани под килима като неудобни.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Празниците са за търговската мрежа, купувайте, купувайте,
3
0
 
12
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Какво ни дреме на нас българите за някой си Валентин,който католиците наричат свети?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така и не разбрахме защо картичките носили лош късмет- пак пишете врели-некипели. Да има нещо на страницата-прадни думи, куха информация.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А напишете нещо за Трифон Зарезан!