Седмични наброски

За гръцката блокада, летните почивки и Свети Валентин
13 фев 2016 10:48, Красимир Ангелов
10

Снимка: БТА

Необичайно топлото време за средата на февруари направи така, че тази работна седмица бързо да си замине. И не само – да дойде време отново за празници – кеф ти Трифон Зарезан, кеф ти Свети Валентин. Важното е вино да се лее и любов да има. Но преди да запразним, нека направим един бърз поглед на най-важното през работната седмица.

Най-същественият проблем през изминалата седмица си остана блокадата на границата ни с Гърция от гръцките фермери. Стигна се и до контраблокада на ядосани наши шофьори, които се заканиха, че няма да пуснат нито кола, нито камион в Гърция както сега, така и от май до септември, когато е активният туристически сезон. И безспорно много наши сънародници се ядосаха на действията на гърците. Ще оставят ли те обаче гръцкото море това лято? Това е въпрос, чийто отговор предстои да разберем, но може би тук е времето родното Черноморие да се завърне триумфално в сърцата на българите. Ето и най-добрият вариант за родния туризъм – българите правят масов бойкот на гръцкото море. Има логика! Нашето е най-чистото вече (поне така каза в края на миналия сезон премиерът Борисов), а така и така сте си платили 100 лева за винетка... Защо да не ходим направо в нашите курорти, вместо да плащаме пътни такси и на гърците. И като дръпнем руснаците от Турция, като сложим британци и германци... Ехх, какво лято се очертава. Чак да ти се прииска да се направят още по 10-тина хотела във всеки курорт, за да се приемат всички желаещи да почиват.

За да бъдат доволни всички обаче може да се наложи алкохолните турове в нашите курорти да се провеждат на смени. Например първи минават британците (че най-бързо ги хваща), от 19 до 21 удрят по някое уиски, следват българите – като домакини си пият от 21 до 23 часа. Накрая пускаме руснаците, че те държат най-много да допиват каквото остане. Така реда на пиене може да е бира, уиски, ракия, водка. Естествено трябва да бъде организирано и съвместно гледане на Евро 2016 по футбол. Слава Богу, ние няма да участваме и така ще предотвратим някои битови инциденти от футболен характер между нас и любезните ни гости. Само ще им взимаме парите.

Ако разбира се все пак решите да почивате в Гърция, е изключително важно да бойкотирате местните фермери, които ни направиха толкова много мизерия сега. За целта е важно да си носите всичко за почивката от България – домати, сирене, плодове, че и... маслини. Може и да са гръцки маслини, но пак е важно да си ги носим от България – да им покажем на тези наглите как стават нещата. Узо също не пийте там – по-добре си носете мастика от България. Или ракия. Така поне малко ще прецакате наглата гръцка система, един вид малко отмъщение. Освен това може да напълните багажника с дини. От Любимец. И то не само за ядене, а и за продаване – да им подбием стоката, като продаваме родни дини евтино. Може и да не сме на печалба от тази акция, но пък ще им отмъстим на фермерите поне малко. Замислете се – 200 000 коли ако минат границата лятото с по 5 български дини вътре – това са 1 милион български дини от Любимец по гръцките курорти. Ще им отвърнем на удара!

Но да оставим засега летните емоции и да се върнем в реалността, където има достатъчно празници за отбелязване. И преди да ни залеят със сърчица, плюшени играчки и т.нар. валентинки, от екипа на Dnes.bg ще ви дадем няколко скромни съвета с какво да изненадате любимата на празника. Нали знаете – важното е да бъдете оригинални! И да ви излезе евтино!

Повечето например ще купят някакво сърчице за подарък – я плюшено, я хартиено... Бъдете мъж – подарете й истинско сърце – например от бик. Продават ги във всяка месарница. Поизмийте го малко да не е много кървясало, че жените се плашат от кръв. Обрисувайте с думи подаръка  метафорично – подарете й го и докато тя го гледа с ужасен поглед й обяснете, че това е вашето сърце и то кърви без нея. След като преодолее първоначалния шок ще оцени жеста ви – най-малкото вече имате мезе за виното. Пръжнете го с малко лук и готово.

И като стана въпрос за вино – факт е, Зарезан е, така че тази напитка едва ли ще отсъства от празничната ви маса. Затова подарете й комплект изненада за двамата – бутилка вино за нея, бутилка ракия за вас. Така сте на двойна печалба – имате цяла бутилка ракия за вас и поне половин бутилка вино. Ако любимата ви стрелне ядосано: "Не пия, не го ли забеляза това за няколко месеца (години) връзка!“, вие небрежно й върнете: "Всеки има недостатъци. Но поне си много красива".

Във всеки случай си избийте от главата да купите на любимата котенце, защото може незнайно откъде да се появи Валери Божинов и да стане любовен триъгълник. Тиган също не е добра идея, защото може да се озове върху главата ви. И вероятно няма да е незаслужено все пак, макар че ако следвате съветите ни, вероятно вече сте си купили биволско сърце и се каните да го изпържите с лук.

Разбира се, като за всеки празник, цветята са важен момент. Затова отделете специално внимание на избора им. И все пак един съвет от нас – розите са доста изтъркани и обичайни цветя за Свети Валентин. А и отгоре на това скъпи. По-добре вложете идеи в нещо нестандартно – например живи цветя в саксия. Или по-точно – чери домати в саксия! Не, не се смейте, продават ги на доста места вече в магазините за цветя. Така с един куршум удряте 2 заека – хем сте подарили китка, хем имате свежи зеленчуци за салата. А след празника може да си засадите доматките на терасата... може пък и да вържат пак, знае ли човек?

И все пак, ако смятате, че половинката ви няма чак толкова развито чувство за хумор, заложете на класиката – рози, бонбони, валентинки. Вие поне вино ще имате - защото уважавате традициите. Честит празник и весело изкарване!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Седмични наброски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До българин"Наброски не е българска дума"---Прав си, не е българска. Но в оригинал се пише на кирилица. Какато, например: лузър, фен, бойфренд, смарт фон, чатване, фък ю, гей ...
5
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
Наброски не е българска дума ,както и VS . Бъди българин. Пиши на български език.
4
3
 
3
 
! Отговори
тираджията преди 8 години
Тотална блокада на Гърция по почивните дни за леки автомобили в двете посоки
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нсброски?! От руски. А на български как се казва?
2
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 8 години
Аз съм голям любител на гръцкото море.За съжаление тази година няма да ходя.Нека поогладнеят малко.Нека си починат и след година две може пак.
1
9
 
2
 
! Отговори
Zvi преди 8 години
Reklama na christianskia teror li e tova?!