Айнщайн: Човекът, предсказал гравитационните вълни

Слабоизвестни факти за гения, изпреварил времето си
Обновена: 15 фев 2016 06:40 | 14 фев 2016 22:22, Александър Томов
39
Айнщайн: Човекът, предсказал гравитационните вълни
Снимка: Reuters

Историческото първо засичане на т.нар. гравитационни вълни, доказва теорията на Алберт Айнщайн, предрекъл съществуването им преди близо век. Този човек прави толкова гигантски стъпки в разбирането на физичните зависимости във Вселената, че фамилията му става нарицателно за гений. От БиБиСи представят малко известни факти за великия учен.

Като например, че е свирил на цигулка. Айнщайн започва уроци още като дете и продължава да свири години наред до момента, в който лявата му ръка вече не може да се движи достатъчно бързо и прецизно.

Ученият е участвал в благотворителни концерти и използва музиката за релаксация през целия си живот. Любимите му композитори са били Моцарт и Бах.

С името на Айнщайн е свързана и може би една най-грешните преценки на учител за ученик в историята на човечеството. Малкият Алберт е започнал да говори и ходи сравнително късно. Сестра му Мая дори разкрива, че в семейството имало сериозни опасения дали въобще ще проговори.

По-късно в училище той не харесвал особено часовете по хуманитарни науки. Освен това не се справял с писането и се предполага, че е бил с дислексия. Учителят му по гръцки пък бил толкова критичен към Айнщайн, че директно му казал: “От теб няма да излезе нищо!”. Историята показва кой крив и кой прав в този случай.

Ученият се проваля на изпит за влизане в университет, но работата като чиновник му позволява да развие идеите си. Айнщайн публикува научните си трудове, започва академичната си кариера, прави новаторски открития във физиката, в това число развива своята безсмъртна теория за относителността. Получава Нобелова награда през 1921-ва година.

Мозъкът на Айнщайн се превръща в обект на сериозен интерес след смъртта му. Задълбочен анализ от страна на експерти показва, че мозъкът му има по-плътно събрани неврони и затова е можел да обработва информация по-бързо от останалите хора. Частта от мозъка, която “отговаря” за пространственото познание и математическата мисъл е била по-широка от нормалното при Айнщайн.

Според някои учени обаче всичко това са просто спекулации и трудно може да се докаже каквото и да е връзка между мозъка и гения на великия физик. В крайна сметка мозъкът има различна големина при различните хора.

Патологът д-р Томас Харви пази мозъка на Алберт Айнщайн близо 4 десетилетия. В документален филм на БиБиСи от 1994-та година, той отрязва парче от него и го дава на посетител. В наши дни по-голямата част от мозъка на Айнщайн се съхранява в Ню Джърси.

Алберт Айнщайн е бил бежанец. Още преди нацистите да поемат властта, Айнщайн вече е бил изключително популярен. С годините обаче еврейското му потекло създава все повече спънки за неговата работа във все по-антисемитски настроената Европа.

В началото на 30-те години Айнщайн приема работа в Съединените щати. Скоро след това Третият райх го обвинява в измяна и книгите му са изгорени на нарочна церемония. Ученият помага на редица евреи да избягат от Германия, но в същото време страда, че не може да помогне на място на тези в беда. Както пише в едно писмо: “Чувствам се засрамен, че живея в такъв мир, докато всички останали страдат”.

Друг слабоизвестен факт за Алберт Айнщайн е, че отклонява покана да стане вторият президент на Израел.

През 1952-ра година посланикът на еврейската държава в САЩ пише до Айнщайн от името на израелския премиер със запитване дали ученият би приел поканата да стане президент “като знак на най-дълбокото уважение, което един евреин може да получи от своя народ”. В писмото се уверява, че заемането на поста по никакъв начин няма да попречи на научната му работа.

Айнщайн отказва без увъртания. Той признава, че дълбоко развълнуван от оказаната чест, но напредналата му възраст и индивидуалността му не позволяват да приеме. “През целия ми живот съм се занимавал с предмети и природни явления, просто нямам нагласата и опита да решавам политическите проблеми на хората и да изпълнявам функции на официално правителствено лице”, обяснява Айнщайн.

На името на великия учен се приписват редица мисли, но не за всички има доказателства, че са негови. Например - “Ако не можеш да обясниш нещо просто, значи не си го разбрал достатъчно добре”. Тези думи често се цитират като изречени от Алберт Айнщайн, но това не отговаря на истината.

Но пък в интервю, поместено във вестник през 1929-та година, той казва: “Въображението е по-важно от знанието. Защото знанието е ограничено, докато въображението обгръща целия свят и стимулира прогреса, дава началото на еволюцията”.

През 50-те години, скоро преди смъртта си, Айнщайн се оплаква, че хората го цитират прекалено много. “В миналото не съм и помислял, че почти всяка моя реплика ще бъде записвана. Ако го бях осъзнал, щях да съм далеч по-затворен в черупката си”.

Най-популярната снимка на Алберт Айнщайн е направена, когато той се уморява да се смее. На 71-вия му рожден ден ученият постоянно позира за фотографите и когато му омръзва просто се оплезва на всички. Това се превръща и в емблематичната снимка, която всички познаваме и до днес.
 


39
Още от
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
dn13 преди 1 година
До Анонимен
Този "цитат" отдавна се установи, че е фалшив.
20
3
 
1
 
! Отговори
Ученик преди 1 година
Браво на човека., ама за меене Физиката и химията са едно и също нещо само че в различни кабинетии
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България."
18
1
 
0
 
! Отговори
dn13 преди 1 година
До Футуролог

Това за "двойкаджията" е доста популярен мит сред простите хорица. Един вид и те ако не рабират физиката един може да направят нещо значимо. Разбира се, че времето има значение. Но ТО спокойно можеше да закъснее с едно две десетилетия ако не беше Айнщайн.
17
0
 
2
 
! Отговори
до Тео преди 1 година
Тео вица за Айнщайн не се отнася до неговата хубава жена а за актрисата Мерилин Монро..Тя е искала да има дете от него.....и е казала тези "крилати фрази"!!
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гравитационни вълни без етер, в който да се разпространяват е като звук в безвъздушно пространство. Видиш ли, вибрирала "тъканта на пространство-времето". Тази "тъкан" си е чисто и просто етера. А вълната в нея е т.нар. де Бройлева вълна, която всяко движещо се с ускорение тяло създава в етера, но и нейното физично съществуване не се приема от физиците.

Прочети още на: ***/mish-mash/2016/02/14/albert-ainshtain-chovekyt-predskazal-gravitacionnite-vylni.292912#comment-newest
15
4
 
0
 
! Отговори
Tom Jordache преди 1 година
Първо; това
Второ; онова
И трето; ДВЕПМ на всичките.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четете книгите на Рангел Колесин и блога му за да разберете какво е нередно в Теорията на Относителността, а и доста други неща.
13
5
 
3
 
! Отговори
dn13 преди 1 година
До Николов, Русе
Много разбиращи се пръкнаха и кой от кой по глупав и неинформиран. Първо Айнщайн наистина е предсказал гравитационните вълни още през 1918, второ гравитационите вълни се разпорстраняват със скоростта на светлината и трето теорията на относителността е компрометирана само според малка група ***, но тях никой не ги пита.
12
1
 
1
 
! Отговори
dn13 преди 1 година
До Жибор

Тоя факт е слабо известен защото не е верен. Ама карай да върви.
11
1
 
3
 
! Отговори
bbb преди 1 година
До Футуролог
Никога Айнщайн не е казавал че не разбира квантовата механика...а е казвал че не пълна а че и липсва връзката със макросвета.Дори Нобеловата му награда е за квантов ефект... вътрешен фотоефект...всеки си мисли че има наградата за Теорията на относителността.Айнщайн винаги е говорил че трябва да се създаде Теория за всичко обединяваща квантовата механика с Теорията на относителността.
10
0
 
0
 
! Отговори
Дрън дрън преди 1 година
До Гешев
Абе то има и теория за паралелните свелени....а също и за говорещи зеленчуци и т.н. ама нито една не е доказана на практика.
9
1
 
5
 
! Отговори
bbb преди 1 година
До Николов, Русе

Че къде си го прочел това!!!!Гравитацията се разпространява със скоростта на светлината...т.е. ако в момента Слънцето изчезне Земята ще продължи по своята орбита още около 8 минути...времето за което светлината стига до нея.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я ПА ТИ! НАПРАВИ ЕДНА ЕВРЕЙСКА УСЛУГА БЕЗ РЪЦЕ.
7
11
 
7
 
! Отговори
Умен преди 1 година
Подлагам на съмнение всички теории на рошавото еврейче. Само прост човек може да приеме за истина тия дивотии и измишльотини. Аман от чифутски номера.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Според някои учени обаче всичко това са просто спекулации и трудно може да се докаже каквото и да е връзка между мозъка и гения на великия физик. В крайна сметка мозъкът има различна големина при различните хора."

Никакви спекулации не са това, определени части от човешкият мозък, отговарящи за определени умения могат да се развият и да нарастнат в зависимост колко често ги стимулираш и натоварваш.
5
4
 
16
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Още няколко факта - на финалните изпити е изкарал едвам тройка по физика. И един виц - Айнщайн е имал страшно хубава жена и тя все му е повтаряла - Хайде, Алберт, хайде да си имаме детенце - ще се роди красиво като мен и умно като теб. А Айнщайн и е отговорил - какво правим, ако се роди грозно като мен и глупаво като теб?
4
4
 
12
 
! Отговори
Додо преди 1 година
До № 5 - Айнщайн е плагиатствал от Поанкре. Т.нар. теория на относителността е писана по поръчка, за да отрече теорията на Нютон за вселенския етер, който е средата за разпространение на всички видове взаимодействия - светлинни, електромагнитни, гравитационни вълни. Тази тема е забранена за изследване, не се финансира, даже някои изобретатели като Тесла, които твърдят че етера съществува, са дискриминирани /лабораторията му е изгорена, патентите и трудовете конфискувани/.
3
0
 
4
 
! Отговори
Петрофф, но не Ицо преди 1 година
До Николов, Русе

Обясни моля те и парадокса на Витгенщайн, който разбрал това от Мур и го накарал да му повтори цялата си лекция.
2
13
 
14
 
! Отговори
Жибор преди 1 година
Един от най-слабо известните факти за него е този,че Айнщайн е откраднал цялата теория на относителността от един френски учен.