НАСА предлага на желаещи да изпрати рисунките им на астероид

Те ще стигнат на астероида Бену с автоматичния апарат "Озирис-Рекс"
20 фев 2016 16:37, Елка Василева
2
НАСА предлага на желаещи да изпрати рисунките им на астероид
Снимка: архив, Reuters

Космическото ведомство на САЩ предложи на всички желаещи, включително и на граждани от други страни, да достави техните картини, рисунки, скулптури и фотографии на...астероид, предаде ТАСС.

Творбите ще бъдат изпратени на астероида Бену с автоматичния апарат "Озирис-Рекс". Мисията му ще включва доставянето на почва от повърхността на това космическо тяло на Земята за нейното проучване.

Според НАСА този полет може да вдъхнови мнозина за създаването на художествени произведения и те ще бъдат доставени на повърхността на Бену.

На борда на "Озирис-Рекс" предложените творби ще попаднат в дигитализиран вид, записани на електронен носител. Те ще могат да бъдат изпратени до 20 март чрез социалните мрежи Twitter и Instagram, а по-подробни инструкции за инициативата са дадени на сайта www.asteroidmission.org.

 "Озирис-Рекс" трябва да излезе в орбита около Слънцето, край която кръжи астероидът, да го догони и да пристъпи към неговото изучаване. След това ще бъде предприета операция по събирането на почва с помощта на ръка-робот, снабдена със специално пневматично устройство. Апаратът ще се отправи на обратно пътешествие към Земята през 2021 година.

Астероидът Бену е със сравнително малки размери - диаметърът му е 550 метра. Но ако той се сблъска с нашата планета, вероятността за което е 1 към 4000, ще предизвика експлозия с 2 700 мегатона тротилов еквивалент. Астероидът беше кръстен Бену на името на "душата" на древноегипетския бог на Слънцето Ра.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: астероиднасарисунки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари