Седмични наброски

За отложената магистрала, контраблокадата и футболната пролет
Обновена: 22 фев 2016 10:28 | 20 фев 2016 20:11, Красимир Ангелов
23

Близо до границата с Гърция магистрала има, но това изобщо не решава проблема с блокадата. Снимка: БТА

България се сбогува с големия Трифон Иванов, правителството оцеля във вота на недоверие в сферата на здравеопазването, а Северна България остана без дългоочакваната магистрала "Хемус". На фона на всичко това гръцките фермери не спряха да ни късат нервите, което вече наложи ответния удар на родните шофьори. А между всичко това родния футболен фен доволно потрива ръце, отваря си студена бира, взема пакетче семки (е, не всички де) и тръгва към стадиона с вик: Футболната пролет вече е тук. Но преди нея е време за най-важното през седмицата.

А тя започна ударно с новината, че правителството спира процедурата за строежа на новите участъци от автомагистрала "Хемус". После пък разбрахме, че тя щяла да се строи не с европари, а със средствата от борбата с контрабандата. И понеже въпреки усърдните усилия на правителството, тези пари едва ли ще стигнат, от екипа на Dnes.bg имаме няколко идеи как може да се съберат още пари за довършване на магистрала "Хемус", която най-накрая да свърже София и Варна.

Първата идея е на края на изградените вече участъци от магистралата – София – Ябланица и Варна – Белокопитово, да се сложат бариери, пред които да спират всички коли. На бариерите може да има закачени лозунги: "Хареса ли ви по магистралата? Нататък обаче е стар път" и "Дари левче, направи кефче". До тях естествено ще има големи кутии с дарения, та всеки който иска магистрала да остава там по лев-два за бъдещата магистрала. Така де, този дето е тръгнал от София до Варна или Велико Търново все ще спре да пие едно кафе някъде по пътя. А може и без кафе да мине. А от магистрала си има нужда. Само си помислете – спирате на бензиностанция, кафе, цигарки, нещо сладко, за децата сокче... и бум – 10 лева. Ми до Варна поне още 1 път. Ами ако се стигаше за 3 часа и половина до морската столица, колкото е до Бургас, дали щяхте да спирате толкова?

Друга идея е по големите празници, когато има повече трафик, строителният министър Лиляна Павлова да стои на видно място на магистралата и да продава цветя. И винетки разбира се. Спреш с кеф – поговориш с министър, пък си вземеш букетче от красиви български цветя и даваш 10-тина лева, които ще бъдат вложени благотворително в строежа на бъдещата магистрала. Разбира се, министърът може да предлага и допълнителни екстри, като например винетка с автограф на министър по избор. Цената естествено ще е по-висока от обичайното, все пак ще се продава за благотворителна цел, но пък може да има допълнителен бонус – например да ви спасява от задаването на глупави въпроси от сорта: "И ко шъ прайм, ся?" Представяте ли си – спират ви от КАТ, вие само им посочвате дясната част на стъклото и им казвате: "Винетката ми е подарък от еди кой си министър, лично с автограф от него. Много ви се моля, да не ставаме на кълбета".

Допълнителни пари за строежа на магистрала "Хемус" могат да се набират и от чужденците в някои от по-интересните туристически градове като например Велико Търново, Ловеч и Варна. Представете си само – идва чужденецът на Царевец, плаща си входа и наред с това плаща още 10 лева да речем, срещу които му се дава една хубава картичка, на която на поне 8 чужди езика е написано: "Благодарение на тази картичка другия път ще дойдеш до Велико Търново 2 пъти по-бързо". Естествено е възможно да се организира и мини почерпка с горнооряховски суджук, еленски бут, лясковска скара и други вкусотии от региона, които естествено да бъдат заплатени на място в името на по-бързия строеж на магистрала "Хемус".

Но от случая с блокадата на гръцката граница осъзнахме, че само да имаш магистрала не стига, а може да изникнат и други проблеми. А проблемите с гръцките фермери продължават. И докато все повече наши сънародници са съгласни да бойкотират гръцкото море и гръцките стоки, контраударът ни може да добие и още по-сериозни измерения. Така например радикални тираджии може да осъществят връзка с футболната ни звезда Димитър Бербатов, който в момента играе в ПАОК Солун. Идеята е централният нападател да бъде провъзгласен за български цар под името Калоян II (Калоян Две) със седалище в Солун. Така армията му от фенове ще тръгне от Солун към границата, нашите шофьори от Кулата ще нахлуят навътре и на гръцките фермери ще им устроим такава засада, че ще им приседне узото. Блокадата бързо ще падне.

Ако все пак тази акция не даде резултат, остава вариантът с вноса на български дини в Гърция през лятото – съвет, който ви дадохме миналата седмица. Може и да не сме на печалба от тази акция, но пък ще им отмъстим на фермерите поне малко. Замислете се – 200 000 родни коли ако минат границата лятото с по 5 български дини вътре – това са 1 милион български дини от Любимец по гръцките курорти. Ще им отвърнем на удара! И пълен бойкот на узото – имаме си мастика!

И за финал оставяме футболната тематика. Спокойно, фенове, футболната пролет най-после дойде. А група може и да остава с все по-малко отбори, но върви към нови върхове и започва с нови дербита. А това означава увеличен оборот на продавачите на слънчоглед, вестници за сядане и дъждобрани. А за веселото и безопасно прекарване по футболните стадиони ви припомняме да спазвате следните правила:

Първо – докато се придвижвате към стадиона бъдете внимателни и не употребявайте неприлични думи (особено тези с 3 букви) за противниковия отбор. Това важи в особена сила ако гостувате в чужд град. Нали знаете – там и стените бият. Второ – внимавайте с едрия печен, да не е от миналата седмица. Пробвайте, после купувайте. И като го купите – не го плюйте в гърба на другарчето отпред. Все пак и той е от вашия отбор.

Не използвайте обидни думи на стадиона, особено към официалните лица. Няма да ги пишем тук, но може спокойно да ги замените с неутрални думи като "неградски", "имигрант", "жълтурко", "чобанин" и други. Все пак псуването на стадиона официално е забранено, да му се не види и закона. Не носете на стадиона чадъри, стъклени бутилки, както и големи пластмасови бутилки. То е ясно, че вода не ви трябва на стадиона, а ракия може да си внесете и в малки бутилки от минерална вода. Само трябва ракията да е бяла, да има вид на вода. Че да не ви усетят на входа органите на реда.

И помнете – съдията винаги е виновен! Също и БФС!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Седмични наброски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
31
 
! Отговори
Ine преди 8 години
Ya learn sotiehmng new everyday. It's true I guess!
12
0
 
31
 
! Отговори
кольо преди 8 години
До ВескоКато е намерила място в българския език ,защо толкова дълго и обстоятелствено ни я обясняваш.Защо просто не смените заглавието ,след като читателите са в потрес(къде-разбирай СССР,кога-разбирай Сталиново,Хрушчово,Брежнево време) живеем?
11
0
 
33
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Наброски си е дума, намерила място в българския език. Означава нахвърляни на хартия, неподредени и редактирани мисли. Може да се ползва и в рисуването, като щрихи, драсканици преди скицата.И много чувствителните към чистотата на езика ако може да преведат и "елитни медии" ;)
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наброски другари , това е истината . Стига вече с тия български думи , време е да сбъднем мечтата на овчаря от Правец др. Тодор Живков и да станем 16 република на СССР .
9
1
 
32
 
! Отговори
Истината е .... преди 8 години
че преди 7-8века просветителите на тогавашна Рус (русия става по подир) , са от Търновската школа и религия и език го получават от Българското царство , нещо което позволява 5 века по-късно българските възрожденци да възкресят един език загубил повече от половината си думи( заменени от турски и гръцки ) .
8
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С изключение на продавача на дипломи останалите сте неграмотни, а не журналистът. Макар да има и неграмотни журналисти.
7
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз се учудих на това "наброски", но явно след като всички имат по един минус, все пак има човек, който си държи на наброските
6
1
 
48
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
към коментиращите - На мен също ми е неприятно вмъкването на чуждици, но направо се възмущавам когато се използват жаргони.
5
2
 
47
 
! Отговори
кольо преди 8 години
Не е елитна медия след като допуска заглавие на постоянна рубрика да е чужда дума.Че повечето съвременни журналисти са неграмотни спор няма,но че са и чуждопоклонници вече е прекалено.
4
2
 
45
 
! Отговори
До Жан Габен преди 8 години
Защо да е *** човека? Просто пише на чужд език!!! Щом такава елитна медия му дава това право, кои сме ние да му казваме, че е нормално да се пише на български!?
3
4
 
54
 
! Отговори
GB преди 8 години
Проверих и излезе, че означава очерк. Но защо е написана руска дума в уж български сайт?
2
3
 
51
 
! Отговори
GB преди 8 години
Какво означава Наброски?
1
4
 
63
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Наброски???? Колко хубава българска дума. Браво, ***