За богатството и робството чрез графитите

Как графити художници превръщат градската среда в по-красиво място
22 фев 2016 15:22,
4
За богатството и робството чрез графитите
Снимка: bgonair.bg

Да рисуваш графити е изкуство на забавлението и превръща градската среда в едно по-красиво и приветливо място за живеене. Това е един от водещите мотиви на Ясен Гешев, който е председател на Фондацията за градско изкуство.

Само през последните няколко години броят на графитите на различни места и сгради в София значително са се увеличили.

През 2011-а година Фондация за градско изкуство организира първото издание на фестивала за градско изкуство URBAN CREATURES с графити художници в коритото на Перловската река.

"Решихме, че това не е ОК за нас, не е достатъчно. Самият квартал и хората имат нужда от нещо повече, от нещо, което да промени средата. И тогава решихме, че ще се опитаме чрез това изкуство да променим средата и да бъдем близко до хората и да виждат как то се случва. И започнахме да рисуваме по блокове", разказа Ясен Гешев.

През 2013 и 2014 Ясен Гешев и компания реализират поредица от стенописи върху панелните блокове в кв. "Хаджи Димитър". Най-емблематичната им творба е Дядо Добри, който стана емблема на района.

Сред последните изрисувани графити на авторите е този на една от стените на пътния възел край гара Подуяне.

"Тази стена показва илюзията. Илюзията, че когато станеш богат, когато се стремиш само към парите, към признанието, това ще те направи щастлив. Общо взето това те прави роб", допълни още Явор Гешев.

Но Явор Гешев не насочва усилията си само към изоставените сгради и мостовете. Много успешно той налага културата на графитите и в училищата – като пример за това е 95-то СОУ в София.

Една от големите мечти на Явор Гешев и хората, с които работи, е да реализират проекта "Галерия за градско изкуство" – това е тунелът в близост до гара Подуяне.

Амбицията е от 2017-а година да има един утвърден фестивал за графитно изкуство, с утвърдени пространства, в които да могат да творят автори от целия свят.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
onz преди 8 години
я дебел роб не съм виждал тбх. "сит на гладен вяра не хваща" , така че тия комсомолски брътвежи стил БДМ("ние пак сме тук" ) да земе и да седне на тех. тва е кич и нема нищо общо нито с ърбан културата ни с поп-арта. по -скоро с пост-соца.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И все пак с графитите-рисунки не трябва да се прекалява.Тук там някой блок да,но ако стане масово вече е кич и претрупаност.Дразни окото.Не всеки харесва това.По скоро да има обособени места където да се рисува не навсякъде.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз това се питам - КАК? рисунки - добре, но грозни подписи и простотии по фасадите на частна собственост са много далеч от изкуство, красота, култура и възпитание.