Преминаването към лятно часово време увеличава риска от инсулт

Броят на исхемичните инсулти расте с 8% в двата дни след преместването на стрелките
2 мар 2016 16:52, Елка Василева
8
Преминаването към лятно часово време увеличава риска от инсулт
Снимка: архив, Reuters

Настройването на часовниците с един час назад или напред може да причинява повече вреди на човешкото здраве, отколкото се предполага, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от финландско проучване.

С наближаването на астрономическата пролет дните стават по-дълги, а сутрините малко по-организирани. Скоро часовниците ще бъдат преместени напред и хората ще се лишат от един час сън.

Преминаването към лятно часово време обаче е свързано с нещо повече от това, че за хората например става по-лесно да тренират сутрин, преди да отидат на работа.

Данните от ново проучване показват, че преместването на часовниковите стрелки може да е свързано с повишен риск от един от най-разпространените видове инсулт.

Резултатите от предварително проучване на болнични приеми във Финландия за 10-годишен период показват увеличаване на броя на случаите на исхемичен инсулт след преминаването към лятно часово време. По данни на Американската кардиологична асоциация исхемичните инсулти съставляват 87 процента от всички случаи на мозъчен удар.

Авторите на проучването от университета на Турку ще разполагат с окончателните резултати и ще ги представят през април. Според наличните към момента данни броят на исхемичните инсулти се увеличава с осем процента в двата дни след преминаването към лятно часово време.

Изследователите са установили също, че за болните от рак и хората над 65 години рискът от инсулт е съответно с 25 и 20 процента по-висок след преминаване към лятно часово време, отколкото по друго време. Резултатите не показват увеличаване на смъртността от инсулт след смяната на времето.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
ANONIMEN преди 8 години
Няма ли поне един умен да предложи да не се играе с нервите на хората с лятно-зимно време. От никакви промени за Б-я файда няма.
7
0
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
И аз така. Против съм. Едно магаре като погледне слънцето и знае колко е часа. Тия се гаврят с времето и здравето най- вече на децата.
6
0
 
8
 
! Отговори
tosh преди 8 години
Трябва да бъде само зимно време! А който му се става рано - да става, Иначе целта е овцете да свършат по-рано работа и да обикалят по магазините да купуват боклуцците за да върви икономиката.
5
2
 
6
 
! Отговори
пешо преди 8 години
трябва да останем САМО на лятно часово време. нямам нужда лятото слънцето да ми изгрява в 4, а зимата да залязва в 16 часа, както е по зимно време. сега лятото слънцето изгрява в 5, което пак е ненужно, но е по-добре от 4. вие колко човека познавате, които са будни по това време? и колко човека са будни в 9 вечерта лятно време и биха се радвали още да им е светло?
4
1
 
9
 
! Отговори
до ББ преди 8 години
Да не се въвежда повече лятно часово време в България. Няма ли депутати които да предложат това.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Премахнете тия глупости.Въведена през първата световна война от алчни работодатели- робовладелзи.Като лакомата Менда Стоянова, която бърза да премахне " прослуженото време".Иска промени в Кодекса на труда,защото така искал БИЗНЕСЪТ. А той съдържа извоювани права на РАБОТЕЩИТЕ.А Димитър Цонев се "бори" с почивните дни.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Премахнете я тая простотия!!! Все повече държави разбраха, че е неефективна и я премахнаха, само ние не, та не! А и освен инсултите в дните след смяна на времето има увеличен брой автомобилни катастрофи и други аварии, защото на човек му трябва време да се приспособи към новия режим.
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИКОГА НЕ СЪМ ПРЕМИНАВАЛ НА ЛЯТНО ЧАСОВО ВРЕМЕ ОТ КАКТО ГО ВЪВЕДОХА ПРЕЗ 1979 ГОДИНА. ЧАСОВНИКА СИ МИ ПОКАЗВА ОРИГИНАЛНОТО ВРЕМЕ И ПО НЕГО СЕ СЪОБРАЗЯВАМ. А ОСТАНАЛИТЕ ОВЦИ ДА СИ ГО БУТАТ И С ДВА ЧАСА НАПРЕД АКО ИСКАТ. АЗ НА НЕНОРМАЛНИЦИ ПО ГАЙДАТА НЕ ХОДЯ. ТЕЗИ НЕНОРМАЛНИ УТРЕ ЩЕ СЕ СЕТЯТ ДА ХОДИМЕ НА РЪЦЕ И НИЕ ПАК ЛИ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ С ТЯХ? ЕВАХ ИМ КОКАЛИТЕ!