Включват пицата в културното наследство на ЮНЕСКО

Готвенето й ще е изкуство, а рецептата се запазва вовеки
5 мар 2016 09:25,
1
Включват пицата в културното наследство на ЮНЕСКО
Снимка: архив, Ройтерс

Италия кандидатства с неаполитанската пица за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде Ройтерс.

Националната комисия за ЮНЕСКО подчертава, че е издигнала кандидатурата на неаполитанската пица за включване в списъка на културното наследство през настоящата година, защото иска да съхрани по този начин това ястие като част от културните и гастрономически традиции на страната. Ако ЮНЕСКО одобри кандидатурата, то неаполитанската пица ще попадне в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството под наименованието "Традиционното изкуство на неаполитанските пицари".

Традиционната неаполитанска пица има тънка коричка с изключение на ръба, който при печенето се издува като миниатюрна велосипедна гума. Пицата се пече в тухлени пещи с дърва и има два класически варианта - Маринара, съставена от домати, зехтин, чесън и риган и Маргарита, съставена от домати, моцарела, зехтин и босилек. Според вярванията пица Маргарита е била създадена през 1889 г. от местен пицар в чест на визитата на кралица Маргарита Савойска. Пицата била в червени, бели и зелени тонове като италианското знаме.

В списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството вече фигурира турското кафе и традициите свързани с неговото отглеждане и приготвяне, традиционният грузински метод за производството на вино, наречен квеври и занаятът за производството на меденки в Хърватия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: НеаполпицаЮНЕСКО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пицата е едно от най-яките ядинйета