Метрото в Ню Йорк през 80-те – едно зловещо място

Мрачни образи в мрачно време. Надникнете и вижте!
21 мар 2016 19:29, Александър Попов
28

Снимка: Кристофър Морис

Ню Йорк в началото на 80-те. 10 години по-рано това е бил град, където културата е процъфтявала, но последвало разочарование. Чувството на надежда е отшумяло, насилието е станало ежедневие, а цели приятелско настроени квартали са се превърнали в гета.

По това време особено опасно място е било нюйоркското метро. Полицията не е имала възможност да патрулира в цялата подземна мрежа, което дало криле на престъпниците. Кражбите от туристи и наглед по-слаби хора били нещо нормално, а нападателите не изпитвали страх от залавяне или налагане на наказание.

Точно през този период фотографът Кристофър Морис (сега работи в сп. Time) се опитва да направи големия си пробив като фото журналист. Едва на 22 години той решил да напипа пулса на града и слязъл в метрото. За да документира мрачните вагони с хора, които пътуват към дома, отиват на работа, на бизнес среща или просто пътуват към приятел.

Неговите мрачни образи пресъздават напълно мрачното време в началото на 80-те години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: метроНю Йорк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
4
 
! Отговори
ас преди 8 години
моля ви се не говорете така за НАЙ-ВЕЛИКАТА СТРАНА, ПЪРВОИЗТОЧНИК НА ДЕМОКРАЦИЯ и РОДИНА НА СВЯТИЯ КАПИТАЛИЗЪМ !
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Метрото и в момента е гадно, мрежата е огромна, стотици километри и трудно се поддържа.Но като цяло Ню Йорк е един от най-впечетляващите градове, в които съм бил.Уникално е усещането.
18
4
 
17
 
! Отговори
Конник преди 8 години
Миналото хилядолетие пропагандите вървяха с пълна пара и от двете страни и всеки се напъваше да покаже най-доброто. Но вече нищо не е каквото казваха, че е и най-важното, нищо не е каквото беше. Илюзиите и от двете страни на леда се стопиха, а ледът си остана. Американците преди им пречеше Съветския съюз, сега Русия им пречи. Но колкото и да е хубаво в Америка и колкото да е лошо в Русия, ако трябваше да избирам, бих избрал България.
17
2
 
5
 
! Отговори
60 mg Morfin преди 8 години
лна среда, перфектен обект за всякъкав визьор било то аматьорски или професионален. Околната урбанизация на Ню Йорк днес, сега всичко е подредено, ново, лъскаво, чисто, безопасно бих казал дори скучно.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не би подлеза на НДК да изглежда по-различно...и то в ден днешен.
15
2
 
5
 
! Отговори
60 mg Morfin преди 8 години
Онзи Ню Йорк от едно време ми харесва много повече отколкото сега, особено улиците на гетата през 70-те. Вярно е градът е имал много недостатъци и проблеми с урбанизацията но всичко това на което Нюйоркчани се възмущават днес за миналото на града аз пък се възхищавам: мизерията, враждите между бели и черни банди за квартална територия, наркодилъри, дребни мафиоти, жабари, сводници, ***, бездомни алкохолици, всичките тези недостатъци, гама и диверсия от хора плюс пост апокалиптичната око
14
9
 
23
 
! Отговори
Който не знае преди 8 години
Няма да повярвате но в нашето метро жените ходят все едно отиват на сватба(наконтени),а всъщност отиват да мият тоалетни или са продавачки,виждал съм мъже с пудра и надути гладни студенти с претенции мислейки си,че следват в Харвард,общо взето сме тотално неадекватни като народ!
13
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американската мечта е заплата около 700 долара на месец и за квартира мухлясало мазе с наем от 500 долара нагоре. На улиците градска джунгла с наркотични банди от бездомни африкански и мексикански мутри.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали е по темата, виц, американски и руски политици на среща си говорели за децата си, мистър Джон къде са вашите деца? Ами в САЩ учат, а вашите мистър Айвън? Ами и те не са по зле, в САЩ са, също учат...същия този виц е актуален и днес, най известния пример е Сергей Лавров външния министър на Русия чиято дъщеря учи точно в Ню Йорк но на дали се вози на метрото...
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха ха 300 хиляди руснаци са способни да платят билета до Щатите и да заминат при роднина в САЩ, това са броя на руснаците попълнили документите за лотарията за зелена карта за Щатите, в действителност са много повече но се искат в документите да имаш няколко хиляди долара и роднина да гарантира за тебе ха ха ха а в русия даже и сирийците не заминават, вместо това се давят в Средиземно море по пътя за Гейропа :-)
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе не знам, аз метро не ползвам, но на дали е толкова зле щом в Ню Йорк се напълни с руски имигранти, по няколко стотин хиляди руснаци играят зелената карта за САЩ, но който е живял в Ню Йорк знае, пълно е с руснаци, пуерториканци, турци и т.н но въпроса е друг, това метро е построено за тях и без това, обслужващата сфера която е главно от имигранти от бившите съветски републики
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 100 метра от гетата, банкерите и принцовете на уолстриит купонясват в дворците и кулите си.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименбил съм там,даже се изхождат там без да се срамуват
7
1
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
На мене пък метрото в Ню Йорк много ми хареса. Особено удобно е, че има експресни линии, с които човек бързо може да достигне отдалечените части на града.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяко старо неподържано нещо е така..обаче ми прави впечатление друго - няма ги тюлените, бизоните и другите съвременни представители на американската фауна.Всички на снимкте са с нормални телосложения, даже слаби. За 30-40 години американците доста наедряха, а от 26 години ние се опитваме да ги догоним и не се справяме зле, почти сме го постигнали...
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 80-те метрото е реновирано и в резултат престъпността намалява рязко. Ако автора не е чувал за теорията на счупено стъкло нека се запознае temanews/index.php?p=tema&iid=410&aid=9777 -(първия лик който ми излезе в гугле). Така статията би станала много по изчерпателна и интересна.
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кат свършат европарите, т.е. гепенето и нашето ще заприлича на Ню йоркското!
3
11
 
10
 
! Отговори
NY преди 8 години
Това е самата истина. Всеки ден го ползвах и един път видях човека докато снимаше.
2
11
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
В Ню Йорк може би ще...отида след 100 години,като...пооправят метрото.Нашите журналисти,да ме информират...своевременно,като това стане...факт.
1
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и в момента е гадно. Във влакчетата спят, ядат, преобличат се, гримират се, а по релсите тичат плъхове като едри пинчери.