Венерическите болести направили човека моногамен

Полигамията е била нещо нормално в древните общества на ловци
Обновена: 13 апр 2016 21:29 | 13 апр 2016 21:22, Екип на Dnes.bg
11
Венерическите болести направили човека моногамен
Снимка: Reuters, архив

Развитието на полово предаваните болести (ППБ) вероятно е една от причините за зараждането на моногамията в човешките общества, съобщи АФП.

Според изследване на канадски учени е твърде възможно това, което считаме за морален избор или социална норма, всъщност да е резултат от естествената ни среда.

"Нашето проучване сочи, че венерическите болести са се развивали по различен начин в зависимост от размера на човешките групи и това дали те са били моногамни или полигамни", обясни Крис Баух от Университета на Ватерло, Канада и съавтор на изследването.

Полигамията е била нещо нормално в древните общества на ловци и събирачи. Това обаче постепенно се променило с появата на селското стопанство и усядането, които довели до увеличаването на групите и налагането на моногамията.

Въз основа на демографски данни за първобитните общества и епидемиологични сведения за ППБ, Крис Баух и колегите му съставили модел на еволюцията на различни семейни норми. Екипът подчертава два тенденциозни случая. Когато обществото е голямо (около 300 души) и разпространението на венерическите болести стане ендемично, се забелязва спад в раждаемостта и, съответно, в броя на населението. Това довежда до налагането на моногамия и въвеждането на наказания за членовете на обществото, които не я спазват.

И обратното, в малките групи от до 30 човека, ППБ избухват в кратки епидемии, които не достигат ендемични размери. Коефициентът на плодовитостта остава висок, а полигамията - преобладаващата социална норма.

"Резултатите от изследването показват как природни явления като разпространението на заразни болести, могат да окажат силно влияние върху развитието на социалните норми и човешкия разум", заключи Баух.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като почнат с убеденост да обясняват за сексуалните навици на некви дето са умряли преди 50-60 хиляди години почвам да се съмнявам дали тия не си падат по групов секс с маймуни и затва някак си хем да се покажат хем да се оправдаят.
8
2
 
6
 
! Отговори
До Джон преди 8 години
Брато, лекувай се.
7
0
 
4
 
! Отговори
Ма Мунио преди 8 години
Появила се е защото Ганките са искали парите и имането на един мъж само за себе си и децата си.
6
17
 
8
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Поредните лъжи! Истината е, че семейството мъж-жена са определени от Всевишния и благословени. В древните култури изневярата се е наказвала със с м ъ р т. Разбиването на семейството, изневерите и сексуалните извращения идват буквално от дявола чрез сатанинските тайни общества чрез медиите и достигат до впечатлителните мозъци на хората които им вярват и се влияят от тези гнусотии които биват представяни за "модерни". Обърнете се към Бога и Господа Иисуса Христа за да се спасите!
5
7
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Как законите за унаследяване бре? Аз на всяка с която съм бил да не я пиша наследник? Моногамията не съществува. Няма човек който ако е опитал да е останал само с един партньор с единични изключения. Девственици са агамни.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много сте мало-умни бе :)Законите за унаследяване правят семействата моногамни, а не болестите.Наистина пишете много нещастни материали!
3
0
 
42
 
! Отговори
? преди 8 години
Това на снимката моногамния човек ли е или венерическата болест?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Stava vapros za Bg.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой знае ли случай на моногамно общество?