Разкопки в двора: Англичанин откри римски палат

А Люк Ъруин искал просто да си прокара кабел...
18 апр 2016 20:39,
9
Разкопки в двора: Англичанин откри римски палат
Снимка: Twitter

Люк Ъруин от Уилтшър полагал електрически кабел в двора на къщата си, когато се натъкнал на мозайка под земята.

Така съвсем случайно той открил стара римска вила в задния си двор. Случайното откритие е едно от най-значимите за последното десетилетие, пише британският "Индипендънт".

Люк правил разширения в плевнята си, за да може децата му да играят тенис на маса. Веднага направил снимка на мозайката, изпратил я на градския съвет и след 24 часа археолози вече били на място, за да видят сами какво точно е открил собстеникът на имота.

Експертите веднага започнали изкопи и осъзнали, че мозайката е част от пода на голяма римска сграда.

След 8-дневни разкопки археолозите разкрили още повече от "сложна" и "необикновено добре запазена" вила, за която се смята, че е една от най-големите, които някога са намирани в страната.

Освен мозайките, археолозите са открили и... добре запазени черупки от скариди, Смятат, че те са били изкуствено култивирани и пренесени чак от бреговете на Англия до вътрешността, като са били запазвани в бурета със солена вода.

Оказало се, че в Люк Ъруин през цялото врем е имал край себе си цяло съкровище - от разкопките изникнали още монети и брошки. Според експертите е възможно дори римски император да е обитавал за кратко вилата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: римска вилазаден двор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Освен мозайките, археолозите са открили и... добре запазени черупки от скариди". И черупки раци е трябвало да намерят. В "Пътеводител на галактическия стопаджия" вогоните са ги млатели здраво.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изкопали са му дупката за кабела безплатно... Ама май с тая дупка и термопомпа за термална енергия ще може да си инсталира. От хоризонталния тип ;))
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая вила е на някой македонец
4
0
 
24
 
! Отговори
Влади преди 8 години
Пак умен превод. - става дума за черупки от стриди( видове миди),а не скариди(ракообразни). Мъничко се различават. Не, че за " джурналята" от Днес.бг е проблем, ама има все още грамотни българи. Трий, рубладжийо, умнее станеш.
3
7
 
6
 
! Отговори
Буда-ла преди 8 години
ГоУем загубеняк тоя ингилиза! Сега ши му земат къщата и ше получи некоя, която ше требе да си я преработва наново според неговите си изисквания, ама от нулата. Можеше да напраи една разпродажба на монети и мозайки и да си я направи неговата палат! Пу, че смотани ингилизи! Да беше питал некой балканец от нашите, те и без туй са много на острова, 100% щеше да му услужи с идеи!
2
2
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Най-добре е преди да напишеш някоя глупост да попрочетеш нещо. Бритити са част от келтските племена които населяват Британските острови с много интересна култура и история, един от най-древните европейски народи. Между другото келтска държава има на територията на България около 400 г. пр. основаването на страната ни. После римляните стъпват на острова и завладяват част от него. Англосаксонците идват по-късно когато Римската империя е в упадък.
1
7
 
25
 
! Отговори
до смЕх преди 8 години
знаеш ли каква щеше да бъде съдбата на подобно откритие в държавата на Аспаруховите отрочета?всичко щеше да бъде ошушкано до последното камъче в името на ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА .