Азиатец брои $31 млн. за яркорозов диамант

Той е с формата на круша и е открит в южноафриканска мина
18 май 2016 07:32,
4
Азиатец брои $31 млн. за яркорозов диамант
Снимка: БТА

Най-големият яркорозов диамант с формата на круша, който някога досега е излаган на търг, беше продаден за рекордната сума от 31,56 милиона долара (27,88 милиона евро) в Женева, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Двама участника в търга на аукционната къща Сотбис, състоял се в женевски палат, наддаваха по телефона пред 150 зрители. Сотбис уточни, че купувачът е азиатец, но самоличността му остава в тайна.

Диамантът се нарича Неповторимо розов. Той беше открит преди по-малко от пет години в южноафриканска мина. Продавач на диаманта беше компанията Кора интернешънъл, базирана в Ню Йорк.
Диамантът тежи 15,38 карата.

Днес пък аукционната къща Кристис ще предложи за продан син диамант, наречен Син Опенхаймер и тежащ 14,62 карата. Оценява се на между 38 и 45 милиона долара.

Според Кристис това е най-големият яркосин диамант, представян някога на търг. Той е бил собственост на британския диамантен магнат сър Филип Опенхаймер, властвал на пазара на диамантите в продължение на 50 години чрез компанията Де Бирс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: крушадиаманттърг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
11 преди 7 години
И аз не мога да ги разбера тия - не давам повече от 50 лв. за тая играчка.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безспорно е красив камъка, ама така и не мога да си обясня факта, че хората са склонни да дадат толкова ***, за нещо, което няма никаква полезност. Отделно, че много хора, придобили такива бижута, после ги държат само в сейф и дори не ги показват на света. Ами не е ли по-логично да си купиш камъни "Сваровски" /полирани стъкълца/ и да се наслаждаваш на красотата им без тревога, че може да ги загубиш, откраднат и т.н.?