Неандерталците изчезнали заради… облеклото си

Хомо сапиенс пък са носили топли кожени дрехи
14 авг 2016 12:22, Елка Василева
36
Неандерталците изчезнали заради… облеклото си
Снимка: архив, Reuters

През последната ледникова епоха древните представители на Хомо сапиенс са носили топли кожени дрехи, а неандерталците - прости наметки, които ги правили уязвими на студа, съобщи Лента. Такива са заключенията на антрополози от университета Саймън Фрейзър в Канада.

Учените първо установили какви бозайници са се срещали преди 60-24 хиляди години. След това взели под внимание кожи от какви животни се използват по традиция за създаване на дрехи от народи, които живеят в райони на средни и високи географски ширини. Накрая фокусирали вниманието си върху животински останки, намерени край биваци на неандерталци и Хомо сапиенс.

Резултатите показали, че представителите на Хомо сапиенс използвали кожи от различни животни - мечки, елени, зубри, за да създадат облеклата си. В резултат Хомо сапиенс били добре защитени от студа. За разлика от тях неандерталците били склонни да правят не толкова плътни кожени дрехи, с които покривали части от телата си. Облеклата им били без ръкави, качулки и допълнителна изолация, която би могла да съхрани тялото от студа.

Учените все пак отбелязват, че е рано да се правят категорични изводи. Възможно е намерените край биваците кости да са от животни, които са били убити заради месото им.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Anthropological Archaeology.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
анон преди 7 години
До Анонименот лесните пари от разпродажбата на бившата соц индустрия и сравнително спокойния живот по къщите като в "квартало" - там са им дали да се чувстват като средни немци. ше им го сецнат вече, щото няма повече нужда от тях. важното е да се разбере, че те не са перник, този образ на наеандерталеца, просто те със сила унищожиха интелектуален перник - него вече го няма. руши се по веднъж.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В един пясъчник намерих вкаменелости на женски бюст.Има изразени линии /вкаменелост/ приличащи на облекло или сутиен.Може ли някой да каже за колко години стават вкаменелостите? След ваканцията на археолозите ще ги заведа да си правят разкопки.
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не стане така, че да изчезнем и ние, щото не носим бурки.
25
11
 
4
 
! Отговори
1997 преди 7 години
Живи са!Имат си и президент,дребничък с миши очички,зличко гномче с обогатен от Монголите ген...
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 30. Не знам как е там,но в България 90% от населението са неандерталци.И нямам предивид ***.Процента важи за туземните "арийци".
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не са изчезнали! Лъжи! В Германия, Франция, Холандия и др. е пълно с тях!
22
1
 
0
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Чудех се къде е изчезнала *** от антируските статии... Вече други лъжи разпространява, за някакви измислени неандерталци, дето уж били хора , ама по -недоразвити ...
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В последно време много народ емигрира от Бг в Канада.Явно, наши учени са успели да проникнат и в университетите им и успешно са интегрирали тамошните си колеги.Това личи по резултатите от провежданите там изследвания.
20
2
 
3
 
! Отговори
До Един друг (N 22) преди 7 години
По света има солидни научни общности. Имало ги е и у нас.Но от 1947 г. насам научният състав е плод на така нареченото социалистическо социално инженерство - до 1989 г., с безброй параграфи се дава възможност на тъ.па.ци и при.ми.тиви да влизат да следват, а най-отбраните от тях - да отиват в БАН като изследователи или в университетите като преподаватели.Имаме две поколения такива, а в последните години те вече настаняват своите роднини и протежета по институти и ВУЗ-ове.Затова сме на този хал
19
1
 
5
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Според мен чалгата е убила неандерталците...тя уби и българите...
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВалентинАз пък виждам неандерталци със скъпи коли,тухлофони и скъпи дрехи.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой казва,че са изченали. Тръгнете пеш или с автомобил и ще видите хиляди неандерталци.
16
2
 
6
 
! Отговори
един друг преди 7 години
13-ти е абсолютно прав. Това е една от най-тъпите статии, които съм чел. Не се били сетили да си направят по-дебели дрехи у умпрели от студ. Така като гледам в днесшно време една от най-тъпата прослойка на обществото е наричащите себе си "учени". Както знаем подобни *** ни управляват и това е причината целия свят да върви към западане.
15
11
 
4
 
! Отговори
степен азиатец преди 7 години
кой, кой ви дава права да обиждате руснаците - какво, че не са много развити, какво, че са си диви ... това не ги прави неандерталци. Те са си просто - ***. Както каза един виден републиканец Р. Рейган ("неуспелия актьор дето фалира СССР") - "СССР е Сомалия с ядрено оръжие", сега идва "неуспелия бизменсмен" Тръмп - който точно след два дни, след като бъде избран ще подсили санкциите срещу кремъслкие фашисти .....
14
0
 
15
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 7 години
От статията разбирам, че неандарталците не са усетили, че им става студено и не са се облекли по-добре. Па може и на модата да са робували и затова да не са искали да слагат ръкави. Кой знае какво са им пускал от тогавашния Холивуд....
13
3
 
16
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Аз непрекъснато виждам неандерталци по улиците на София. Някои карат каручки с желязо, други обаче, нагло смучат от държавната хранилка и се плодят ли плодят за наша сметка всичките.
12
2
 
12
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Не са изчезнали просто двата човешки рода са се смесили. Османлиите и други животински видове не са участвали.
11
3
 
2
 
! Отговори
мутант преди 7 години
а алкохол пиели ли са
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първобитните са носели якета " версачи", джинси " levis" и маратонки " адидас".
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя тогава модата е била такава, с минижуп и са им истинали яйчниците на жените и край с поколението.