Диктатори в модата: Пако Рабан

Дизайнерът е считан от мнозина за Пикасо в света на модата
3 сеп 2016 13:13, Криси Табачка
1
Диктатори в модата: Пако Рабан
Снимка: Reuters

Известен в целия свят като Пако Рабан. Франсиско Рабанеда Куерво е испански дизайнер висша мода, роден на 18-ти февруари 1934 година.

Модната му кариера започва с развиване на ювелирните му умения в Balenciaga, Dior и Givenchy.

Майката на Пако Рабан е отговаряла за шивашките ателиета на Balenciaga в Испания. Когато започва Гражданската война в Испания, двамата заминават за Франция.

Там той учи архитектура и завършва през 1964 година. Следващата година дизайнерът стартира модната си кариера с изложба от 12 съвременни визии, наречени "The Unwearables".

Тогава за първи път дизайнерът представя първата си рокля, изработена от пластмаса.

През 1966 година той поставя основите на своя бизнес с използването на материали като пластмаса, хартия и метал. Въпреки архитектурното си образование, Пако Рабан става известен като "L`enfant terrible" в света на модата и тенденциите.

Много от неговите творения имат нотка архитектура в дизайна си и именно това ги откроява.

Рабан е известен като създател на много костюми за филми. Негови дрехи са носени от Бриджит Бардо, Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър.

През 1968 година, дизайнерът колаборира с Puig за създаването на парфюми, които с днешна дата са разпознаваеми из целия свят.

Компанията създава фабрика за парфюми във Франция през 1976 година. За съжаление, в Бразилия марката не върви добре и регистрацията е прекратена през 1980.

Още за дизайнера четете в Тialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари