Следобедният сън може да е симптом за диабет тип 2

Дрямката следобед е полезна, ако не превишава един час
15 сеп 2016 17:30, Елка Василева
3
Следобедният сън може да е симптом за диабет тип 2
Снимка: архив, Reuters

Следобедната дрямка е полезна, но само ако не превишава един час, съобщи АФП, позовавайки се на изследване на Токийския университет.

Спането по повече от един час следобед може да се окаже симптом за диабет тип 2, заявиха четиримата японски учени, автори на изследването.

Деветдесет процента от случаите на диабет са именно от тип 2, който се характеризира с невъзможността на организма да регулира нивото на захар в кръвта.

Учените са извършили общо 21 изследвания, включващи над 300 000 участници и са установили, че няма статистическа връзка между продължителността на дрямката и риска от напълняване, но с увеличаването на времетраенето на следобедния сън рискът от диабет тип 2 прогресивно се покачва.

"Това проучване не доказва със сигурност, че дрямката през деня предизвиква диабет, а само че има връзка между двете, която трябва да бъде изследвана", подчерта Европейската асоциация за изучаване на диабета.

"Не трябва да пропускаме и вероятността да наблюдаваме инверсия. Може би хората, чието заболяване все още не е диагностицирано, изпитват нуждата да спят повече през деня", коментира изследването Пол Фероу, професор по епидемиология на рака в Кембриджкия университет.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросните "учени" също трябва да си хранят децата! За истинската наука е необходим акъл и апаратура. Второто тези със сигурност го имат.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стреса е породен от идиотизма напоследък на два три пъти имах разправий с подобни е повече не мисля да се ядосвам и да не спя зел см други мерки така ме посъветваха така направих а на тоя които причинява това сладки сънища мили приятелю
1
1
 
5
 
! Отговори
щебъдавирус преди 7 години
Диабета се отключва от стрес.Държат ни в стрес.Дисбета води до усложнения,а те до ранна смърт.Институциите водят до контрол на популацията .