Учените измъдриха: Тревата предизвиква безсъние

Сънливостта била най-често търсения ефект от марихуаната
19 окт 2016 15:14,
17
Учените измъдриха: Тревата предизвиква безсъние
Снимка: архив Reuters

Хората, които пушат марихуана, за да заспят, вероятно постигат противоположния ефект, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Макар сънливостта и физическото бездействие да са свързвани с честа употреба на марихуана, учени от Бостънския университет отбелязват, че хората, които ежедневно пушат марихуана, е по-вероятно да страдат от безсъние в сравнение с умерените пушачи на канабис. Авторите на изследването са на мнение, че получените резултати могат да допринесат да се разсее често срещан мит за най-употребявания наркотик в САЩ, пише БТА.

"По-добрият сън е сред положителните ефекти, които потребителите на марихуана уверяват, че има вследствие на консумацията й, но досега проучванията по този въпрос бяха малко", заяви ръководителят на изследването Майкъл Стийн от университета.

То обхванало 98 участници. 49 от тях уверили, че ежедневно пушат марихуана, други 29 - че от време на време пушат канабис, а останалите 20 изобщо не пушели марихуана. Повечето участници наскоро били прехвърлили 20-те.

Учените изследвали съня сред участниците в трите групи и не открили съществена разлика между онези, които от време на време пушат канабис, и непушачите. Що се отнася до сънливостта денем, също не била открита значима разлика. 39 на сто от ежедневно употребяващите марихуана обаче изпълнили критериите за безсъние, докато това се отнасяло за 20 на сто от непушачите.

"Участниците, които не пушат всеки ден, обикновено го правят вечер - поясни Стийн. - След като си пушил няколко пъти през деня, има по-голяма вероятност да се оплакваш от смущения в съня. Единствено пълното преустановяване на употребата на канабис може да позволи да се установи дали той влияе върху съня или не".

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Addictive Diseases.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
8
 
! Отговори
:) преди 7 години
При мен тревата подейства, като изходно средство от употреба на алкохол. Бях се впуснал в едни силни вечери с по 500ml. мастика, което за последните 18 години щеше да ме е довършило. Тревата ме измъкна от лоши пороци. Не казвам, че е полезна, но не ми попречи да създам семейство, да бъда отговорен и успешен. Нямам намерение да я спирам.На 36 год. съм, а пуша от 18 годишен. Учените да си вземат бележка!
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пуша от 17 години и съм доста успешен..Има хора, които пушат и са прости, но тези хора и без марихуаната са си безделници...С две висшета и три фирми от нулата не смятам, че съм станал ***, *** безделник.
11
1
 
3
 
! Отговори
от 13 преди 7 години
Това НИКОГА няма да се легализира в България. Просто няма да го бъде.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наркомана е толкова ограничен, че всички, които не одобряват пушенето на трева не са опитвали и са очилати типове.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, затова като се напуша заспивам след 30 минути. Ай стига глупости вече.
8
3
 
15
 
! Отговори
аз преди 7 години
Много ми е чудно как разни очилати нърдове, които никога не са опитвали дават мнение до какво водело пушенето на трева :D
7
3
 
22
 
! Отговори
гошко преди 7 години
Па аз така хубаво си заспивам, явно съм феномен.
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи тревата има хиляди приложения за които може да се използва пушили са я навремето и са се лекували сега някякви учени с изгорели мозъци от учене даже това не са учени ами хора с плитък мозък ако бяха учени щяха да държат тезата че марихуаната помага на човека не и да вреди !Който пуши отцелява ;)
5
3
 
21
 
! Отговори
Готино преди 7 години
Предизвиква безсъние,но едва след като я спреш :)
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
потвърждавам, че предизвиква безсъние
3
12
 
26
 
! Отговори
чичко Тревичко преди 7 години
Тревата предизвиква единствено сериозни парични потоци у някои чичковци и батковци , за сметка на скучаещите пушещи зaднuцu , мислещи се за интересни .
2
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ай стига сте плюли срещу билките, а какво предизвикват кафето и колата ???
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това пък как ви го родиха мозъците????