Знаете ли, че... Една година не трае 365 дни?

Земята има един естествен спътник, Луната, но и още два спътника
1
Знаете ли, че... Една година не трае 365 дни?
Снимка: Reuters

Нашата планета Земя е изключителна и съвършена. Малцина си дават сметка за този факт. С лека ръка разрушаваме благата, които тя ни предоставя. Живеем така, сякаш никога няма да умрем или пък грабим с пълни шепи без да ни интересува какво ще се случи със Земята след като нас ни няма.

От  рубриката на Az-jenata.bg "Знаете ли, че...?" ще ви разкажем някои любопитни факти за планетата Земя – нашата родна планета.

Благодарение на земетръсните процеси Земята е приветливо място за живеене.
На пръв поглед това твърдение звучи странно и абсурдно. Всеки човек се бои от земетресенията. Свикнали сме да ги наричаме с апокалиптични имена – „бедствие“, „ужас“, „божие наказание“.

Но благодарение на тектоничните плочи и тяхното движение, Земята е толкова уютно за живеене място. Процесите на движение на тектоничните плочи правят така, че мъртвите организми да падат в недрата на Земята, както и по океанското дъно. Така се стимулира кръговрата на въглерода.

През дълъг период от време тези останки от живи организми, богати на въглерод, се връщат обратно във вътрешността на Земята, за да бъдат рециклирани. Този процес „издърпва“ въглеродния диоксид от атмосферата, като я предпазва от парниковия ефект, унищожил например атмосферата на Венера.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
8
 
! Отговори
яа преди 7 години
Кръгла ти е главата , а Земята е кълбовидна , а и другите факти са известни на учениците от 9-ти клас .