Наздраве, наздраве! Ама преди виното – кафе

Главоболието след червеното вино може да бъде избегнато
13 дек 2016 19:17, Красимир Ангелов
4
Наздраве, наздраве! Ама преди виното – кафе
Снимка: Reuters

Почитателите на червеното вино за съжаление познават главоболието от махмурлука на следващия ден, когато се прекали с червената напитка. Сега най-накрая учени установиха на какво се дължи силното главоболие, съобщи "Дейли мейл".

Досега за главоболието бяха обвинявани предимно сулфитите. Те обаче се оказаха "невинни", макар и понякога да причиняват астма. Трите основни виновника за виненото главоболие вече са танините, хистамините и захарта.

Танините са антиоксиданти, които се съдържат естествено в люспите, семките и чепките на гроздето. Те причиняват и изсъхването на устата след голяма глътка. Танините не причиняват главоболие на някои хора, но други са по-чувствителни. В коя категория попадате, можете да установите с черен чай, запарен по-дълго от нормалното, например 10 минути. Ако след това имате главоболие, ще пострадате и от червено вино, съобщава БТА.

Д-р Сиймур Дайъмънд препоръчва преди началото на винената "сесия", човек да изпие две чаши кафе. Кофеинът свива кръвоносните съдове и това намалява ефекта от виното.

Друг виновник за главоболието от виното е захарта. При смесване на алкохол и захар, тялото има нужда от много вода, за да ги обработи. Така че, ако човек се обезводни, главоболието е гарантирано. Затова за всяка чаша вино човек трябва да изпива и чаша вода.

Третият виновник са хистамините - химикали, освобождавани при алергична реакция. Те причиняват хрема, сухота в очите или главоболие. Някои отлежали храни и напитки, като вината например, могат да предизвикат освобождаване на хистамини и подобни на алергия симптоми.

Най-важният съвет срещу виненото главоболие е човек да пие разумно и да избира внимателно какво пие. Сухите вина по-рядко предизвикват главоболие от десертните. Добре е човек да пие и по-бавно, а при непоносимост към танин да заложи на бялото вино.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: виномахмурлуккафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми като набухаш яко захар и от половин кило ще те цепи глава на другия ден. Моя дядо прави вино и вместо захар слага мед на 100 кила 2 кила мед. Става елексир. изпивал съм кило и половина някоя вечер и на другия ден сяклаш не съм пил.
1
1
 
5
 
! Отговори
Предпразнично преди 7 години
А бе вие си осигурете хубави сочни пържоли като мезе към червеното вино, хапвайте си солидно паралелно с пийването и не се страхувайте от главоболие!