Романтичен Париж с неромантичен проблем: Армии от плъхове!

Парижани завидяха на Англия и лондонските катерици
18 дек 2016 10:53,
14
Романтичен Париж с неромантичен проблем: Армии от плъхове!
Снимка: Reuters, архив

Един от най-романтичните градове в света - френската столица Париж - се сблъсква с особено неромантичен проблем - плъховете, които пъплят навсякъде. Ето защо управата на града обяви война на тези животинки, но тази стъпка не се посреща с единодушно одобрение, предаде Франс прес.

Плъхове в Париж има дори в подножието на Айфеловата кула. За да се пребори с нарастващото им присъствие в столицата, общината вече затвори или ще затвори зелени площи и градинки в града с цел поставяне на капани там.

Сред тези територии е и Марсово поле, точно зад Айфеловата кула, където обикновено е пълно с туристи.

Време беше да се направи нещо. Аз съм на 40 години и досега не бях виждала плъхове да се разхождат посред бял ден тук. Преди те се криеха, но сега те се разхождат напълно спокойно през деня и се вижда, че се хранят доста добре, разказва парижанката Фабиола.

Жорж Салин, който е началник на хигиенно-епидемиологичния отдел към парижката община, припомня, че плъховете се появяват, когато има комбинация от вода, изобилие на храна и подходящи места, които те да превърнат в свои леговища. Париж отговаря и на трите условия. Друга причина за умножаването на плъховете са и хората, които хранят гълъбите.

Те идват с цели чували с хляб и го разпръскват по цялата улица и резултатът е взривоопасно увеличаване на популацията на плъхове, казва Салин. Ето защо кметството затваря зелени площи, градинки и паркове, за да не може плъховете да намират вече храна там и да се хващат в капаните.

Жителите на Париж обаче изтъкват и друга причина, това че улиците на града не се чистят добре и по тях се появяват островчета от мръсотия, които привличат животинките.

Според организаторите на войната срещу парижките плъхове, те са негатив не само от хигиенна гледна точка, но и вредят като цяло на имиджа на Париж.

В Лондон има катерици и е приятно, а тук има плъхове и е отвратително, казва 26-годишната парижанка Амандин, на която се е случвало да се разминава с плъхове в градината пред кооперацията си.

Според други обаче всяка животинка заслужава да бъде защитавана и плъховете имат също толкова бактерии и вируси, колкото и домашните котки, кучета и папагали. Онлайн се появи и петиция срещу геноцида на парижките плъхове, която подписаха вече 20 000 души. Пребиваващата в Париж 29-годишна датчанка Лиз смята, че наличието на плъхове е нещо нормално, когато на няколко крачки има голяма река като Сена. Тя казва, че хората и природата трябва да се научат да съжителстват.

Изследователят Пиер Фалгерасил пък призовава за реабилитацията на плъховете в колективното мислене и припомня, че във всички анимационни филми плъховете са негативни герои, но в анимацията "Рататуй" плъх става шеф на прочут парижки ресторант. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Old Smugler преди 7 години
Abe strashni katerizi ima v London......spezialno cherveno-kosite. Evala
12
1
 
8
 
! Отговори
Кебап Канекшън преди 7 години
Ммм идеално стават за дюнер кебап ;))))
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Лондон освен катерици и лисици из парковете щъкат и много зайци през размножителния период. А защо катериците им не се страхуват и не бягат от хората както у нас при среща в гората? Защото хората са мили с тях и ги хранят ,даже английските катерици са много разглезени и сами изскачат на пътя и си просят храна. За лебедите да не говорим как необезпокоявано си плуват в езерата из парковете. Неотдавна тук се писа как намерили мъртви (простреляни ) зимуващи лебеди.в залив край Варна...... варварско племе бг.
10
0
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Оня ден писаха за Брюксел сега пък за Париж ,а като че ли ние сме цъфнали та вързали и у нас ги нЕма . Между блоковете през лятото съм виждал такива екземпляри ,че и котките бягат от тях.
9
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Плъховете са там, където има много храна! И в Брюксел е така! Явно в Западна Европа са се охранили и хвърлат храната!
8
2
 
14
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Абе,тия защитници на животни и плъхове защо живеят в градовете ,а не в гората при тях, така най лесно ще ги пазят!!!
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нищо особено...............много слабо,без и намек от креативност,стил и естетика
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Лондон има и огромни плъхове,колкото котки.Виждал съм дори в ситито,щях да го настъпя даже на едни стъпала.Най-много са в парковете обаче,където хранят гълъбите,както в Париж,а има и патки,лебеди с яйца и малки и плъховете ги нападат понякога
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо Брюксел, сега и Париж....още ли говорим за гризачи?
4
0
 
15
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
В Лондон има не само катерици, а и лисици. Пълно е с тях. Редовно много рано сутрин, когато валеше дъжд съм чакал рейса и на спирката до мен на сушина имаше лисица
3
2
 
12
 
! Отговори
сс преди 7 години
Веднъж като ходихме в тоя прословут Париж, мишки имаше в супермаркета. Ей така си се разхождаха из храната. Да ни/ви е сладко.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия защитници защо не си ги приберат в тях? Вместо да гледат котка или куче да гледат плъхове :) От ухапване на плъх хепатита ти е най-малкия проблем. Ама ако те ухапе куче или котка минаваш с 2 инжекций и си готов... Май трябва и да приберат и тия защитници на плъховете... вероятно и те не спазват никаква хигиена!
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да си защитават плъховете, обаче в средновековна Европа, тези гадинки са докарали най-смъртоносната епидемия отнела половината население. Тук тази болест се цензурира с ***