Защо сме толкова гладни след якото пийване?

Учените обясниха рязкото увеличаване на апетита
12 яну 2017 12:20, Елка Василева
8
Защо сме толкова гладни след якото пийване?
Снимка: архив, Reuters

Британски учени откриха причината за рязкото увеличаване на апетита след продължителна употреба на алкохол, съобщи Лента.

В извършените от тях експерименти, получили названието "алкохолни празници", мишки в разстояние на три дни били хранени с порции, които се равняват на 18 стандартни единици алкохол (1 единица алкохол = 10 милилитра чист алкохол).

Същевременно специалистите забелязали рязко увеличаване на апетита у тези гризачи в сравнение с мишките в контролната група.

Било установено, че причината за това се крие в усиленото производство на стимулиращия апетита невропептид AgRP в главния мозък.

Потискането на свързания с AgRP неврон довело не само до намаляване на консумираната храна, но и до по-малка употреба на алкохол.

Изследването позволило да се проследят основни механизми в нервната система, които са в основата на храненето на животните след употреба на алкохол.

Учените отдавна знаеха, че употребата на алкохол е свързана с преяждане, но причината за това бе неизвестна, като се има предвид, че алкохолните напитки по принцип са достатъчно калорични, за да потиснат апетита.
Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
zzz преди 7 години
до бритиш сайънтистс:кат се ушиеш яко, църния дроб е толкоз зает да преработва парцуцата, че забраа да върши глюконеогенезата - пада кръвниот захар и се появява пиянскиот глад.Те ти обяснението.....
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гладни сте защото алкохола е отрова и наркотик които убива мозъчните клетки и нарушава баланса на целия организъм. А за да се възстанови, организма има нужда от енергия и почивка. Това означава ядене и спане.
5
1
 
4
 
! Отговори
V преди 7 години
Както казаха по-долу и други читатели и аз съм в тази група в която след алкохол по-скоро не ми се яде а гледам да мина с нещо по-леко и ненатоворващо и повече течности. Доколко е вярна статията може да се спори.
4
1
 
10
 
! Отговори
щщд преди 7 години
Разбрах само,че за да откриеш топлата вода трябва да си "британски учен".
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британските учени като се напият, им се привиждат пияни мишки. Това е изводът.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като се напия яко, не ми се кусва никаква храна освен една шкембе чорба. Да ви имам статията!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тялото е чудо на природата. Това с повишения апетит е защитна функция. Да вземем например за пример руснаците - жулят силен алкохол на гладно или само с краставици. И *** на по 50-55 години.Обаче представете си същото количество алкохол, подплатен с руска салата или месо. Ми то не се усеща ;)