Най-стегнатият възел е 200 000 пъти по-тънък от човешки косъм

Молекулярният възел представлява троен клуп с пресечни точки на осем места
13 яну 2017 18:12, Елка Василева
3
Най-стегнатият възел е 200 000 пъти по-тънък от човешки косъм
Снимка: архив, Reuters

Британски учени успешно са манипулирали молекулярни нишки, за да сплетат най-стегнатия възел, правен някога, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Молекулярният възел представлява троен клуп с пресечни точки на осем места. За "въже" е използвана верига от 192 атома, дълга едва 20 нанометра. За сравнение - дебелината на човешки косъм е около 200 000 пъти по-голяма. Постижението е дело на учени от университета на Манчестър с ръководител Дейвид Лий.

Първият и най-прост молекулярен възел, наподобяващ трилистна детелина, е заплетен през 1989 г. от химика Жан-Пиер Соваж. До 2011 г. учените така и не успяват да постигнат по-сложна „плетка“. Тогава Дейвид Лий е част от екип, заплел първия молекулярен възел с пресечни точки на пет места.

Новото постижение на Лий и колегите му - молекулярен възел с осем пресечни точки, демонстрира прецизния контрол, който учените вече могат да упражняват на атомно ниво. Напредъкът в създаването на подобни "плетки" в бъдеще може да доведе до разработването на по-леки, гъвкави и устойчиви материали, като например бронежилетки "като памук" или усъвършенствани хирургични шевове. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
17
 
! Отговори
Капитан Блъд преди 7 години
Тия стават за флота !
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започва ли с британски учени, работата е пошляк. Да вземем да усвоим едни пари.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хора без работа :)

Спонсорирани публикации