Чудесата на природата! Езерото Байкал в лед

То е най-дълбокото и най-чистото езеро на Земята
18 яну 2017 11:07, Михаела Лазарова
3
Чудесата на природата! Езерото Байкал в лед
снимка: boredpanda

Зимата създава невероятно красиви форми и природни картини. Следващите фотографии ще ви покажат красотата на езерото Байкал. То е най-дълбокото и най-чистото езеро на Земята. Неговата дължина е около 600 км.

Когато замръзне, дебелината на леда достига до 2 метра. По замръзналата повърхност може да се види как се разхождат хора, понякога преминават и автомобили. Това, което е интересно е, че водата замръзва слой по слой. В резултат ледът има различни модели в различните части на езерото. Понякога могат да се видят и замръзнали риби или клони.

Това е най-красивият и прозрачен лед, който сте виждали. Може да видите чак до дъното на езерото – риби, зеленина, камъни. Кристално ясна картина чак до 40 метра дълбочина, благодарение на бистрите води. Езерото Байкал е най-големият резервоар с прясна вода на Земята, а дълбочината му достига 1642 метра.

Освен него, има само две езера, които са по-дълбоки от 1000 метра – езерото Танганика (1470 м) и Каспийско море (1025 м). В някои части ледът е гладък като огледало. Много туристи дошли на това място се пързалят с кънки, шейни, дори колела.

Ледът се напуква през цялото време, а дължината на пукнатините достига километри. Мехурчетата в леда са образувани от метана, отделян от водораслите. Една невероятна природна картина, която всеки трябва да види.

Повече може да видите в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Байкал замръзва всяка година освен малка част около изворите на Ангара, макар и сравнително късно обикновено около Нова Година.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че е уиндоус 10 та да ви дава идеи за "статиите".