Г-н Лю – милионер за два часа, но после... хванали грешката

Върнал парите, дали му за награда... кутия цигари!
19 яну 2017 14:50, Боряна Павлова
16
Г-н Лю – милионер за два часа, но после... хванали грешката
Снимка: архив Reuters

Жител на град Чанша, административен център на провинция Хунан, по погрешка получил от банка 1,2 милиарда юана /175 милиона долара/ и честният китаец веднага ги върнал, съобщи ТАСС.

За достойната си постъпка г-н Лю получил доста скромно възнаграждение - чек от 30 долара и кутия цигари.

Той отишъл да си открие сметка в една от градските банки, но заради грешка на оператора само след два часа станал притежател на истинско състояние. Сътрудниците на кредитната институция доста бързо открили грешната си трансакция към новия милиардер в юани.

Той получил телефонно позвъняване от банката, чиито мениджъри го помолили да върне парите. Г-н Лю това и направил.

Грешката станала, след като неопитен служител в полето за сумата на трансакцията написал номера на картата на клиента, пише БТА.

Лю заявил пред банкерите, че подобна грешка може да допусне всеки и помолил да не бъде наказван провинилия се служител. В знак на признателност от банката връчили чек на добросъвестния китаец на стойност около 30 долара и пакет цигари.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лю заявил пред банкерите, че подобна грешка може да допусне всеки и помолил да не бъде наказван провинилия се служител.

Ето това не може да се случи в България. Ще има разпни го, убий го. Хорица работят на заплата от 6-700 лева и същевременно работата им е да боравят с десетки хиляди левове. Трябва да има повече толерантност между хората.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има 175 милиона но ги няма ,има ги само като сума в компютъра за да ги има наистина е трябвало да ги прехвърли на друг компютър на друга банка ,без първата да разбере за грешката и да потвърди превода.Т.е милиони за само за пресата, но не и за тях след бързото откриване на грешката. Обаче ако не са разбрали за грешката и клиента направи трансфер с тях, вече стават наистина реални пари поне транферираните.
А връщането на парите което е направил са чисто бюрократично оформяна на грешката т.е. синв
12
1
 
14
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Макар,че са доброволно дадени пари,човекът е постъпил правилно,но банката го е наградила за тази си постъпка с мизерни пари.
11
1
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Не съм казал че има такива държави в които няма корупция. Това което казвам е че честните и почтени хора (които трябва да имат и акъл на първо място защото без това няма как) от народа трябва да са лицето и двигателя, а не най-крадилвата структура в цялата страна, която по стечение на обстоятелствата благодарение на комунизма е й единствена, макар че се прокарват известни свободи с времето.
10
1
 
10
 
! Отговори
Armagedon преди 1 година
Човекът получил неоснователно пари,трябва да ги върне,защото няма как да докаже,че ги е получил на законно основание.Това първо.Второ.Почти във всички законодателства така придобитите средства са незаконни.И трето.Той просто е съжалил служителя,който е направил грешката.И четвърто,не на последно място разбира се,Китай не е ЕС,че такива пари да се "изпарят"за броени минути.То даже тук е невъзможно да се случи подобно нещо и да остане незабелязано.И в БГ-тото всичко се знае,но народецът си трае.
9
0
 
16
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Няма държава без корупция и без едри и дребни риби. Има държави, в които се работи по-добре, отколкото в други, въпреки корупцията.
8
2
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Да съгласен съм! Китай се гради на честни и почтени хора в лицето на китайската комунистическа партия. Тя е толкова честна и почтена, че Си Дзинпин обеща да се бори безкомпромисно с корупцията в партията. Жалко че по най-голяма вероятност го отнасят малките риби за да могат най-висшите етажи на властта да си останат в положението на господари. Да, толкова са честни и почтени.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този не е човек. :)

Но е и интересно че са искали човека да се върне и да върне парите. Т.е те са му захранили сметката грешно, пари не са му дали на ръка никакви, но трябва той да се върне за да си ги вземат. В БГ дори нямаше да получиш обаждане, а щяха да си ги дръпнат директно.
6
1
 
18
 
! Отговори
Бо преди 1 година
Да му бяха дали и една бутилка Джак, да се почерпят с жената, да се развеселят, па да омачкат чаршафите.
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само обърнете внимание че сметката му е заверена с тази сума, което означава че в банката са ги имали налични като активи тези пари ! В град Чанша ...
4
4
 
26
 
! Отговори
Ронин преди 1 година
До Анонимен
*** бай Ганьо! НИКОГА няма да проумееш, на какво се гради световното господство! Ограничен, крадлив, лъжлив и жалък негодник като теб, никога няма дори да се докосне до истинските ценности в живота! Ти може да си откраднал милион долара, но си хиляди пъти по-беден от китаеца, който върнал неправилно преведената му сума! Жалко, срамно и гнусно е, че повечето българи са такива отрепки!
3
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са китайците и на това се гради могъщата им държава и икономика - на честни и почтени хора. Там дори си длъжен да заплатиш патрона за смъртната си присъда. Негативните страни са мизерното заплащане и експлоатацията.
2
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай ми официално няколко милиона долара и ще ти ги върна през "крив макарон" - Айде банковия служител да каже, че "няма сестра"!!!
А китаеца си е идийот по рождение!!!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** старото ....