Откриха 30 найлонови торбички в стомаха на кит

Той няколко пъти е засядал, убит е от морските служби
3 фев 2017 08:16, Елка Василева
17
Откриха 30 найлонови торбички в стомаха на кит
Снимка: архив, Reuters

Учени откриха 30 найлонови торбички в стомаха на клюномуцунест кит на Клювие, убит край Норвегия, съобщи ДПА.

Китът е бил в лоша форма и няколко пъти е засядал в плитчини край о-в Сотра. Той е убит през уикенда от морските служби.

Клюномуцунестите китове на Клювие са дълги до 7 м. Те се хранят предимно със сепии и риба. Обикновено не достигат до норвежки води.

Червата на кита изглежда са били блокирани от найлоните, което му е причинявало значителна болка, казаха учените от университета на Берген, които са го изследвали. Мазнините му също са били много малко, което показва, че е бил недохранен.

Надписите на торбичките са на английски и датски език.

Природозащитници са съобщавали за намерени пластмасови отпадъци в стомасите на китове, заседнали в Германия, Холандия, Великобритания, Франция. Рибите и птиците също поглъщат много пластмасови отпадъци.

Найлоните и пластмасата не се разграждат напълно, а се превръщат в по-малки парчета. Рибата и планктонът ги поглъщат и така отпадъците навлизат в хранителната верига.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: китнайлонови торбички
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Предимно на Руски.
13
2
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
Изречението "Китът е бил в лоша форма" изобщо не е подходящо!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами всичко зависи от нас братя и сестри. Ползвайте платнени торби, ползвайте стъклото по-безопасно е, изхвърляйте разумно, купувайте разумно, пестете хартията, пазете природата. Осен,че ще допринесете за по-добър свят ще научите и децата ви да пазат майката земя!
11
4
 
5
 
! Отговори
-10 преди 7 години
Оня коментатор с GSM-ите мога ли да го попитам какво точно се опита да каже? Чул е за китове изяли GSM-и ли? Май обича да си вижда писанията по форумите, просто. Интелект, майка!
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По нашето море е друго. Надписите са на български, украински и турски. А и китове няма.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В колата ми винаги в багажника имам поне 5 торби. В чантата ми по 2. Не тежат, не пречат. Не знам какви хора има, които отиват на пазар и винаги купуват пликове. Моя приятелка всеки път като сме заедно и пазаруване и давам торба от плат, подариха и дори и то не един път да си има, не и не. Същото забелязвам и с изхвърлянето на ***. На плажа купчина *** и един господин и Ной хоп пластмасовото шише. Попитах го защо го прави, ами то и без това вече толкова са изхвърлени.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоа кит е истенски българин!
7
9
 
15
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 7 години
Еееее ний имахме една крава Величка и беше глътнала такъв найлон бе,то тез риби-китовете де,уж големи големи ама и на тях акълат им кат на крава
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Сланчака нема никви най-лонови турбички, сичкое екологишно чисто, водата елековита и хранителна, ако нямате какво да сложите *** влезнете вморето, лекува кожни и венеричиски заболяания също като кални бани, алкохола нее марков но е ефтин, много рядко да ослепее някой най-много с едното око.
5
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хамериканците открай време използват хартиени торби за пазаруване. Да сте видяли в хамерикански филм найлонова торбичка в ръцете на домакиня връщаща се от пазар?
4
6
 
44
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
Скоро и в нашите кореми ще има пликчета ако продължаваме така. Горкото животно
3
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано хората изчезнем като вид по-рано, преди да сме унищожили изцяло природата.
2
13
 
25
 
! Отговори
СФ преди 7 години
До АнонименДа бе, сигурно GSM-а, който използваш е направен от целулоза. Всички "еколози" се скрийте някъде. Къде бяхте когато се строеше по Слънчев бряг и Несебър? А на Копитото на Витоша? Или не ви изнасяше щото мутрите щяха да ви заровят на дълбоко. Смешници!
1
12
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна забрана на пластмасовите опаковки и бутилки, друго решение на проблема няма. През соца как ползвахме стъкло или торбички от плат. Просто трябва да се върним към старото или да се открие и въведе в експлоатация нов материал с бързо и безвредно разгражда.