Монголия – там, където живее "народът на елените"

Тези хора са от племето дукха – последните еленовъди
8
Монголия – там, където живее "народът на елените"
Снимка: mymodernmet.com

Монголия е земя на стари традиции и все още живеещи и сливащи се с природата номадски племена.
Това показват не само фотографиите, но и филмът на Хамид Сардар-Афкхами – фотограф и специалист по тибетски изследвания, придобил докторска степен по санскрит, тибетски и монголски езици в Харвард.

Хамид обикалял Тибет и Хималаите в продължение на десетилетие, пише My Modern Met, за да заснеме удивителния живот на едно от последните номадски племена в Монголия, наричано „народът на елените“.

Тези хора са от племето дукха – последните еленовъди, останали в суровите земи на монголската степ. Те са от тюркски произход. Животът им е пряко свързан с природата и животните. Елените им дават не само храна, но и облекло, транспорт и възможност за ловуване.

Това древно племе живее по начин, който за модерната цивилизация е напълно неразбираем. Но сливането с природата, духовете на техните предци и елените им дава абсолютен мир. Те се борят абсолютно сами, с голите си ръце, за да осигурят прехраната и продължението на рода си.

Племето дукха изчезва с много бързи темпове. След немного дълго вероятно напълно ще бъде изтрито от лицето на земята. През 70-те години на миналия век дукха са притежавали стада от елени, наброяващи повече от 2000 екземпляра. Днес те разполагат с едва около 600. Съществуват само 44 семейства от това племе като преди те са били между 200 и 400 души.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Skunka преди 7 години
Полшон, балканджи !Истината!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истински хора!
6
2
 
3
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 7 години
То и ние така,като монголците.Но никой не пише за нас.А и Монголците си знаят историята,а ние още вярваме на ..освободителите'' вече 100 и косур години.Да вземете да напишите истинската история,а не ,,кремълски мераци''
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да мога да живея така.
4
1
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Мише, дай нещо за sеxа между племената!
3
5
 
7
 
! Отговори
Elen преди 7 години
Жалко,много свестни хора,живял съм дълги години сред тях,но кръчмите във София започнаха да ми липсват и се прибрах оня ден в Обеля.
2
5
 
2
 
! Отговори
До1 преди 7 години
Хобити ли са?
1
1
 
10
 
! Отговори
Хах преди 7 години
Разгледах галерията , живеят си като в "Властелина на пръстените ". Интересна статия