Оскарите ни погледнаха: Първи българин грабна статуетка!

Владимир Койлазов получи отличието за разработени от него технологии
12 фев 2017 10:16,
97
Оскарите ни погледнаха: Първи българин грабна статуетка!
Кадър: Нова телевизия

Оскарите, най-големите награди за постижения в киното, най-после погледнаха и нашата страна. 38-годишният Владимир Койлазов тази нощ грабна престижната статуетка за разработените от него технологии.

Наградите се раздават две седмици по-рано на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли Хилс.

Владимир я спечели заедно със своя съдружник Петър Митев. Те имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация, съобщи "Нова телевизия".

Всички измислени градове от измислените светове по филмите се правят с подобна технология. А софтуерът, разработен от Владимир и Петър, е в основата на световете в "Игра на тронове", "Аватар",  "XМan", "Капитан Америка" и много други.

Владимир е на 38 години, от Русе.  Завършил е информатика в Софийския университет.

"Нито съм бил най-добрият в училище, нито после в състезанията по информатика.  Но все пак 15 години пот и сълзи дават резултат", коментира той.

Фирмата на Петър и Владимир с над 26 млн. лв. приходи, от тях близо 6 млн. лева са печалба

"За мен успех би било да си вдигна краката и да кажа – това е оттук нататък няма накъде повече", каза Владимир.

България е в очакване дали това ще остане единственият “Оскар“ в тазгодишните раздавания С огромни шансове за успех според наблюдателите е и още един българин - Тео Ушев за късометражния си филм по разкази на Георги Господинов "Сляпата Вайша".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей ви Наков тогава. Той сам признава "програмистите" са занаятчии, нищо повече, повечето от тях. Нещо повече, той прогледна, че едва 3-4%, стават. Тоз процент го знам още преди Наков да се заеме с програмиране, дори и тук е оптимист - реалния процент е 1-2%. А в началото е вярвал, че ще изкара 10-ки хиляди програмисти на година ;-).https://youtube/watch?v=7xuiDOx4qh0 Пенчо е прав, всяка икономика има нужда не само от програмисти. Още повече сега сме в балон подобен на 2000-та :-).
74
1
 
8
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Браво на този пич! Браво!
73
0
 
0
 
! Отговори
XМan преди 7 години
"XМan"? Или авторът не е чувал за единично и множествено число в английския език или не си е направил труда да поглледне имената на филмите. "X-Men"
72
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 7 години
Ей *** ***! Познавам брат му - много светни момочета, а майката е много образована и интелигентна жена. Владо е завършил Русенския университет , а не Софийския- проверявайте си информацията, защото пишете глупости!!
71
1
 
14
 
! Отговори
БРАВО преди 7 години
Браво на момчетата!!! А вие злобни хора помислете дали само трябва да плюете вместо да се порадвате на успелите хора! За успеха има доста правила и едно от тях да не злобеете!
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте къде е България в списъка :-(. https://oecd.org/pisa/pisa-2015-results-in-focus.pdf
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да добавя геометрията е дескриптивна а не "диферинциална" ;-).
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не учи никого без пари, ако няма интерес. Хайде да видим колко време ще ви трябва да загреете защо му е да дава "безплатни" уроци, именно на студенти ;-)?Наскоро имаше една конференция и там се представяха доста от преподаващи във ФМИ, както и можете да намерите обяснения от Наков ;-). Та той спореше, че на програмистите на практика не им трябва кой знае колко математика и т.н. Хайде мислете ;-).
67
2
 
7
 
! Отговори
Пенка преди 7 години
До ПенчоТази фирма реализира невероятни обороти на БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, осигурява над 100 работни места в БЪЛГАРИЯ, има ли смисъл да продължавам?
66
0
 
10
 
! Отговори
Математичков преди 7 години
Да допълня 50 Разпространявайте!Някога,когато имах възможността да работя в МГ с PC през 1981 г. не разбирах бъдещето(а имам тапия за "оператор-програмист на ЕИМ).Някои мои съученици са водещи програмисти,собственици на компании в областта в скандинавския свят.Сега,разбирам,че това е най-голямото постижение за българин(неотрекъл се) в близко време(изключая спортните).Това, с което киното радва(***) окото(и ума) е най-голямото,след откритието на телевизията и PC-то.Поклон момчета!
65
0
 
2
 
! Отговори
Sulio преди 7 години
Male kolko sa tapi junaliata,ami tova se znaeshe ot 5 januari be... Setila se Mara da se pobara.
64
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малии,мн злобни коментари тук ве ?????¿Вие у ред ли сте бре ?????Момчето толкова труд хвърлило,забелязали са го,вързало го е,а вие тук злорадствате,българска работа ...ТРЯБВА ДА СТЕ ГОРДИ С ВЛАДОЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ ОТ МЕН
63
2
 
17
 
! Отговори
ViP преди 7 години
Верно бе,всичко първо тръгва от Русе:)Честито момчета и Успехи !!!!!!!!!!!
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО РУСЕНЧЕ !!!
61
11
 
1
 
! Отговори
S преди 7 години
ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ, ОТНАСЯ СЕ ЗА ЦЯЛ СВЯТ!!Подменят близките ви хора с двойници-убийци!! И с кого всъщност сте в едно жилище?!Убийствата им се регистрират като самоубийства, но са си убийства!!Психиатрите да бъдат без повече достъп и отдалечен достъп до заключващи се системи, да бъдат разследвани докрай ли?! Те също участват..Ами личните данни?!
60
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Българин има Оскар и в Титаник :-(
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
v-Ray. Bravo Vlado i Pepi!
58
2
 
26
 
! Отговори
Дани преди 7 години
първи с Оскар в България е Астор ( 1980 ) ... малко повече трябва да се готвят нашите журналисти,да четат повече ...по принцип за всичко .....
57
13
 
19
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Вече 35 години чакам някое талантливо момче - комсомалче имигрирало в совеЦки союз 2 да се прочуе с нещо голямо. До сега няма! Май не им се имигрира в :"Я такой страни не знаю где так волѝно дышет человек..."
56
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво,браво!Заслужена награда и твърде престижна.

Спонсорирани публикации