Търчите по ескалатора? Грешка! Стойте си, по-бързо е

В пиковите часове придвижването е по-ефикасно, ако само стоите
8 мар 2017 15:52,
20
Търчите по ескалатора? Грешка! Стойте си, по-бързо е
Снимка: архив Reuters

Неподвижното стоене на ескалатора осигурява по-ефикасно придвижване от изкачването по него, защото така се увеличава капацитетът му, пише в. "Дейли мирър".

Шестмесечно проучване на организацията "Лондонски транспорт", отговаряща за местния обществен транспорт, даде възможност да бъдат направени няколко анализа. Един от тях беше дали е по-бързо придвижването, ако човек стои прав или ходи по ескалатора.

Пътниците на станция "Холбърн", която е една от най-натоварените в лондонското метро, проявяват по-малко желание да вървят по нейните седем ескалатора. Това е така, защото те са дълги 24 метра.

В сутрешните, най-натоварени часове, един от ескалаторите беше в нормален режим, като беше позволено и да се ходи по него, а на два от другите хората можеха само да стоят. След експеримента се оказа, че задължителното возене неподвижно (от ляво и от дясно) увеличава броя на хората, които използват ескалатора.

Изводът е, че в пиковите часове придвижването с ескалаторите е по-ефикасно, ако пътниците само стоят на тях, без някои да се изкачват.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Придвижванеескалатори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
ПЕРНИК и СОФИЯ и ЛОН преди 7 години
Прави са , всички ние ползваме този транспорт .
18
2
 
3
 
! Отговори
Радост вкъщи преди 7 години
Винаги заставам вдясно, но не мога да ги разбера тези, които търчат по ескалатора. Има си стълби, които са за тази цел...
17
0
 
0
 
! Отговори
До Пепи преди 7 години
В УК само в метрото ли имате ескалатори??? Много ме изненада това УК
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е стои в дясно, дали в метрото, на улицата....това е правило по света. Когато помолих една млада наконтинента жена да мине в дясно за да мога да мина, ме направи на нищо. По принцип не се карам, но тогава ме хвана в "точният" момент. И не и премълчах, със самочувствие до небето, ама важна. Липсата на елементарни обноски дразни много и може да ти съсипе деня. Същото е и с други хубави типични навици, като щракане с химикалка, дрънкане с ключове, пушене навсякъде.
15
4
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 7 години
До Анонимен В Uk само бачкаторите ползват метрото.Другите си карат колите.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В UK на ескалаторите всички стоят ВДЯСНО, с изключение на неориентирани балкански аборигени...
13
2
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 7 години
Я съм 110 кила и като застана отляво и всичко спира.А и закъде са се забързали всички.
12
5
 
7
 
! Отговори
до 7 - Българин преди 7 години
Ти па много разбираш как е в UK, виждал си го на картата - там стоят ОТЛЯВО, а не отдясно и изобщо движението е вляво, така се разминават и на тротоара.
11
5
 
7
 
! Отговори
? преди 7 години
И за къде пък толкова сте се затичали?!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Москва съм чувал "Пропустите, пропустите, ... " когато някой забрави къде трябва да стои. В Париж и на други места някак си не ми се случваше да вървят пеша по ескаватора. Може би просто не пътувах в натоварено време. Казвам го защото някак си много дълго е изречението "ако обичате (извинете), може ли да мина ..." може би "отдръпнете се" е по-подходящо за София въпреки че не е учтиво. Помните и Писта-а-а-а ....
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това разбира се не е вярно, но наистина трябва да се научат някои хора, че трябва да стоят плътно вдясно на ескалатора, за да може тези, които бързат да преминават, както е навсякъде по света, където имат отдавна метро и го знаят. Същото е и на пътеките по летищата, но там по-често се срещат хора, които не знаят, че трябва да стоят вдясно и да не задръстват пътеката.
8
1
 
12
 
! Отговори
dp преди 7 години
7 - Българин - тия дето нарочно задръстват са безнадеждни, с тях няма оправяне. Не са и толкова много.Но тия дето масово още не са проумели, че:-отдясно е за стоящи,-отляво е за ходещи,дано го проумеят по-скоро. Един от начините да бъдат научени е да чуват колкото може по-често "извинете, може ли да мина? - мерсиии". Поне част от тях може и да се сетят да се запитат защо все на тях им го казваме.
7
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Въпросът е , че в UK има култура за движение по ескалатори. Всички стоят в дясно за да може който бърза да се движи по свободната част. В БГ обаче още "прескачаме релсите на трамваите" и мислим че по дори да можеш трябва да стоиш разполагайки се на цялото стъпало и препречвайки пътя не тези, които биха предпочели да се движат и на никой не му идва на ум да се съобразява с другите.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Tърчите"... Не! Тичаме!
5
0
 
15
 
! Отговори
Виктор преди 7 години
Докато го чета това затъпях значително,,,
4
2
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
"Така или иначе във Франция ако задръстиш някой ескалатор или подвижна лента тактично ще те помолят да свободиш масто за масово придвижващите се.Там почти никон не седи на едно място на ескалатора/лентата."Точно в Париж с куфарите бях задръстил ескалатора, така че хората не можеха да вървят по него. Тогава не много тактично, да не кажа с ругатни, ме принудиха да преместя куфарите си. Май само в България е прието да стоиш на ескалатора и той да те вози. Навсякъде на запад си вървят по него.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой разбра ли нещо от тази статия?Така или иначе във Франция ако задръстиш някой ескалатор или подвижна лента тактично ще те помолят да свободиш масто за масово придвижващите се.Там почти никон не седи на едно място на ескалатора/лентата.
2
3
 
14
 
! Отговори
Подвеждащо/грешно преди 7 години
Много странен експеримент и много объркващо/подвеждащо заглавие.Защото ако всички хора "търчат" по-ескалаторите, а не стоят като бабички, то тогава придвижването ще става неколкократно по-бързо. Но нали сме "модерни", трябва да стоим на едно място и да чакаме машините да свършат работата вместо нас.
1
2
 
17
 
! Отговори
Невен преди 7 години
Със сигурност, ако някой върви по ескалатора това е по-бързо за него самия, дали е редно, сигурно и дали създава дискомфорт на останалите е друго нещо.