С поглед към звездите: Да изгасим осветлението за 1 час днес!

На днешния ден отбелязваме "Часът на Земята"
Обновена: 25 мар 2017 14:42 | 25 мар 2017 14:16, Венцислава Вельова
9
С поглед към звездите: Да изгасим осветлението за 1 час днес!
Снимка: Flickr

 За 11-та година много градове ще угасят осветлението в рамките на световната инициатива Часът на Земята, предаде Франс прес. 

Остава обаче да се направят много неща, за да може този важен за климата, фауната и човешкото здраве жест да има по-голям ефект в ежедневието.

"От историческа гледна точка, изкуственото осветление е създадено, без да се мисли за околната среда. Време е през 2017 г. нещата да се променят", изтъкват природозащитници.

Вече 80 на сто от хората на земята живеят под небе, "наводнено" с изкуствена светлина, сочат резултатите от изследване от 2016 г. Това се отнася за 99 на сто от жителите на САЩ и Западна Европа, повечето от които не могат дори да наблюдават Млечния път. 

Според авторите на изследването парижанин трябва да измине 1000 км и да стигне до Корсика или Шотландия, за да гледа изпъстрено със звезди небе. Най-засегнатата държава е Сингапур, където никой не може да види тъмно небе.

И обратно, на подобна гледка могат да се наслаждават три четвърти от жителите на Чад, Централноафриканската република, Мадагаскар, а в Западна Европа - единствено живеещите в някои райони на Шотландия, Швеция, Норвегия, Испания и Австрия.

"Опасяваме се, че нещата ще се влошат", увериха от международната асоциация "Тъмно небе". 

"Най-трудното е да се убедят хората, че светлината не непременно е синоним на сигурност. Израстваме със страх от тъмнината. Политиците трябва да хвърлят светлина върху проблема, на базата на научни познания", коментират още те, предава БТА.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
1час без вода преди 3 години
За през нощта рекох пак да си ги изгасим, нема да светим на котето в тъмното я . Обаче лампите на булевардо си блещят, кажете как да им намериме на тях цакицата ,че от тех никакъв млечен път не се вижда, само булевардо.
3
1
 
1
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Само се чудят как да направят някаква авария от рязко намаленото потребление, по възможност в АЕЦ, че да има какво да опяват против тях
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво? За един час без осветление . Колко ли домове ще бъдат претарашени.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще запаля всички крушки и фенерчето на телефона. Аман от еврейски измишльотини!