С поглед към звездите: Да изгасим осветлението за 1 час днес!

На днешния ден отбелязваме "Часът на Земята"
Обновена: 25 мар 2017 14:42 | 25 мар 2017 14:16,
9
С поглед към звездите: Да изгасим осветлението за 1 час днес!
Снимка: Flickr

 За 11-та година много градове ще угасят осветлението в рамките на световната инициатива Часът на Земята, предаде Франс прес. 

Остава обаче да се направят много неща, за да може този важен за климата, фауната и човешкото здраве жест да има по-голям ефект в ежедневието.

"От историческа гледна точка, изкуственото осветление е създадено, без да се мисли за околната среда. Време е през 2017 г. нещата да се променят", изтъкват природозащитници.

Вече 80 на сто от хората на земята живеят под небе, "наводнено" с изкуствена светлина, сочат резултатите от изследване от 2016 г. Това се отнася за 99 на сто от жителите на САЩ и Западна Европа, повечето от които не могат дори да наблюдават Млечния път. 

Според авторите на изследването парижанин трябва да измине 1000 км и да стигне до Корсика или Шотландия, за да гледа изпъстрено със звезди небе. Най-засегнатата държава е Сингапур, където никой не може да види тъмно небе.

И обратно, на подобна гледка могат да се наслаждават три четвърти от жителите на Чад, Централноафриканската република, Мадагаскар, а в Западна Европа - единствено живеещите в някои райони на Шотландия, Швеция, Норвегия, Испания и Австрия.

"Опасяваме се, че нещата ще се влошат", увериха от международната асоциация "Тъмно небе". 

"Най-трудното е да се убедят хората, че светлината не непременно е синоним на сигурност. Израстваме със страх от тъмнината. Политиците трябва да хвърлят светлина върху проблема, на базата на научни познания", коментират още те, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
1час без вода преди 7 години
За през нощта рекох пак да си ги изгасим, нема да светим на котето в тъмното я . Обаче лампите на булевардо си блещят, кажете как да им намериме на тях цакицата ,че от тех никакъв млечен път не се вижда, само булевардо.
3
1
 
1
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Само се чудят как да направят някаква авария от рязко намаленото потребление, по възможност в АЕЦ, че да има какво да опяват против тях
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво? За един час без осветление . Колко ли домове ще бъдат претарашени.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще запаля всички крушки и фенерчето на телефона. Аман от еврейски измишльотини!