Вместо судоку – чаша мерло или пък совиньон блан

Чаша вино била равносилна на тренировка за мозъка
6 апр 2017 18:38,
6
Вместо судоку – чаша мерло или пък совиньон блан
Снимка: архив Reuters

Чаша мерло или совиньон блан е като тренировка за мозъка, защото изпиването й го ангажира повече от всяка друга дейност, съобщи  "Дейли мейл".

Пиенето на вино предизвиква реакции както в сензорните, така и в емоционалните части на мозъка, установи проф. Гордън Шепърд от университета Йейл.

Движението на напитката през устата и на наситения с алкохол и аромати въздух през носа предизвиква мозъка да определи букета. Най-важната част от това "активиране на мозъка" е, когато издишваме наситения с вино въздух, след като сме го помирисали. То е по-силно като стимул от наслаждаването на музика или дори решаването на трудна математическа задача.

Проф. Шепърд мисли, че букетът се изгражда в мозъка подобно на цветовете, но зависи и от емоционалната връзка на пиещия с виното в чашата. Мозъкът изгражда цветовата картина с информация от очите как светлината пада върху заобикалящите ни обекти.

Възприемането на виното обаче "зависи много от спомените ни и емоциите, както и от тези на хората, с които го споделяме". Други фактори, които се отразяват върху вкуса на виното, са полът, възрастта, генетично обусловеният състав на слюнката, пише БТА.

Изплюването на виното при дегустация пречи на пълното наслаждаване на сложния му букет. Проф. Шепърд препоръчва на пиещите да "гълтат всяка капка".

Проф. Шепърд изкова термина "неврогастрономия", за да опише изследването на механизмите, с които мозъкът създава усещане за вкус и аромат. Той твърди, че вкусът е чиста илюзия, създадена от сетивата и емоциите в мозъка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Проф. Шепърд препоръчва на пиещите да "гълтат всяка капка"."Разбирам защо "запълващият мат'риал" (а.к.а. вселенска простотия за генериране на трафик) е от авторКА, а не от автор.
4
0
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Човекът се шегува. Толкова ли нямаш чувство за хумор?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако пиете качествено вино, от стъклена бутилка глава не боли! А ако го споделите с жена, долната глава също се тренира!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1--------------------------Казано е -чаша вино,не бутилка вино!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Ха ха ха, това ми хареса!Мускулна треска от "тренировка" на мозъка чрез изпито вино!С твое разрешение, вече ще го използвам като пословичен израз. Обещавам ти да казвам, че е прочетено в коментар в сайт.Поздравления за хрумването!