Знаете ли, че... Фъстъците не са ядки, а бобови растения?

Древните гърци вярвали, че лешниците могат да лекуват кашлица
11 апр 2017 15:44, Михаела Лазарова
5
Знаете ли, че... Фъстъците не са ядки, а бобови растения?
Снимка: istock

За ядките знаем, че съдържат полезни мазнини. Знаем също, че трябва да ги включваме по-често в ежедневното си меню, ако искаме да си набавим здравословни хранителни вещества.

Но със сигурност не знаем много за тях. За да се запознаете отблизо с разнообразието и качествата на ядките споделяме някои любопитни факти за тях от  рубриката на Az-jenata.bg"Знаете ли, че...?"

1. Орехите са най-старата храна, позната на човечеството, добивана от дърво. Прачовеците са яли орехи още преди Христа, по-точно 10 хиляди години преди новата ера.

2. Макадамията никога не се бере, а се събира от земята след като падне. Тази ядка има най-трудната за чупене черупка, за счупването на която е нужно налягане от над 20 бара.

3. Черупката на кашуто е отровна и не може да се яде. Опасно е дори да се пипат сурови ядки кашу. Растението, на което расте кашуто е от семейството на отровния бръшлян. Ето защо кашуто се консумира след обработка.

4. В Иран наричат шамфъстъка „усмихнатата ядка“, а в Китай – „щастливата ядка“.

5. Бадемите са това, което са, благодарение на пчелите. Всъщност, бадемите не могат да пораснат и узреят сами. Нужни са им пчелите, за да ги опрашат.

6. Бразилските ядки са много специални. Те изискват специфичен вид пчели, които да ги опрашат. Освен това са необходими между 10 и 30 години на бразилския орех, за да достигне зрелост.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, какви глупости се публикуват!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А знаете ли, че ябълките имат семки, а не костилки, а?
2
1
 
10
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Сега видях и точка 5., за мен е новост, че пчелите опрашват само бадемите, сигурно останалите цветове ги опрашват мухите...
1
1
 
14
 
! Отговори
zeus преди 7 години
А вие знаете ли, че докато вашите прачовеци преди 10 000 години са висели по дърветата да зобят орехи, нашите прачовеци вече са се занимавали със земеделие ;)