Парадокс: Ядем солен чипс, а пием по-малко вода?

Учените се опитват да изчислят колко вода е нужна за полет до Марс
18 апр 2017 13:07,
2
Парадокс: Ядем солен чипс, а пием по-малко вода?
Снимка: архив Reuters

От солен чипс се ожаднява, но резултатите от симулирана мисия до Марс показаха, че в дългосрочен план по-голямото количество погълната сол намалява изпитата вода, съобщи в. "Индипендънт".

Нелогичният резултат е много важен за планирането на бъдеща мисия до Червената планета. Необходимото количество вода трябва да бъде предвидено от космическите агенции, тъй като полетът ще бъде дълъг. В двете посоки той ще е поне 510 дена, пише БТА.   

Специалистите мислеха, че солта увеличава количеството на изпитата вода, особено защото тя се свързва с повече отделена урина. Учените от Германия, САЩ и други държави обаче установиха, че храната с много сол има точно обратния ефект върху участниците в експеримента - 10 мъже, живели в запечатано помещение и получавали контролирана храна 205 дена.

Участниците в експеримента са пиели по-малко вода и са задържали повече течности, въпреки че са произвеждали повече урина. Те са усещали и повече глад, когато храната им е била по-солена.

Изследването е повторено с мишки със същите резултати.

Учените са тествали три дози сол - две, каквито хората обикновено приемат ( 12 гр и 9 гр), и една според насоките за здравословно хранене (6 гр). Дори най-голямото количество не е стряскащо.

При 510 дена, колкото ще е двупосочен полет до Марс, ефектът ще се натрупа. Той се наблюдава още от 12-ия ден.

Учените изтъкват, че бъбреците са много ефикасна "биологическа бариера, предназначена да запазва водата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Колега викаш бира преди 6 години
Бира бира има и бирен завод във Хасково няма да казвам коя бира се прави там АМА МАЙ ЩЕ СВИРИ ПОКРАЙ НЕЯ ГАЙГЕРОВИЯТ БРОЯЧ!!!!!!!!!!!!!!!!
1
2
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ако водата е хасковска ,утолява жаждата по добре.Ако е в студена бира още по добре.