Остров Майорка – раят в Средиземно море

Туризмът е най-широко застъпеният поминък на острова
5
 Остров Майорка – раят в Средиземно море
Снимка: freeimages

Остров Майорка е истинско райско кътче. Неговите дълги плажни ивици и живописни скалисти брегове привличат стотици хиляди туристи всяка година. Майорка заслужава да бъде посетена поне веднъж в живота не просто като място за плаж, а като дестинация, наситена с история, прекрасна архитектура, невероятни природни забележителности и гледки.

От рубриката на Az-jenata.bg "Знаете ли, че...?" ще ви запознаем с някои много любопитни факти за красотата и историята на Майорка.

1. Името на острова идва от латинската фраза „insula maior“, което означава буквално „големият остров“. Майорка е най-големият от Балеарските острови и най-големият остров, влизащ в отвъд континенталната територия на Испания. Постепенно фразата се съкращава при изговор и така остава името Майорка.

2. Островът се обитава от хора още 7000 г. пр. Хр. Поради стратегическото си местоположение в средата на Средиземно море, много армии са се опитвали да атакуват Майорка по вода през вековете. През 123 г. пр. Хр. римляните се опитали да завладеят острова. Най-известното нашествие е това на император Хайме от Арагон през 1229 година, което дава и началото на Майорка такава, каквато я познаваме днес.

3. Туризмът е най-широко застъпеният поминък на острова. Той се развива още от края на 19 век и началото на 20-ти. През 20-те години на миналия век Майорка е приютявала световни знаменитости като Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър, които обожавали да отсядат на острова.

Австрийската принцеса Сиси също била сред почитателките на Майорка и винаги, когато имала време, отсядала там.

Масовият туризъм, който е характерен в наши дни поставя началото си през 50-те години на 20 век.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
хх преди 6 години
чудесна дестинация, но през лятото е много горещо и шумно и пренаселено.септември и октомври е чудесно, а след 1 октомври е и значително по-ефтино и до ноември става и за плаж.
3
0
 
0
 
! Отговори
ПЕПЕ преди 6 години
"ОТВЪД КОНТИНЕНТАЛНА ТЕРИТОРИЯ" НА ИСПАНИЯ СА КАНАРСКИТЕ ОСТРОВИ ГОСПОДА И ДАМИ ***, А НЕ БАЛЕАРСКИТЕ ОСТРОВИ ......
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На остров Майорка не ходят заради замъци и история.
1
0
 
6
 
! Отговори
баровец преди 6 години
бил съм там 8 пъти, хубаво е наистина. А девойката отдолу може да си даде емайла да видим какво може да се направи

Спонсорирани публикации