Звездният ни рожденик днес: Симеон Сакскобургготски на 80

Ето най-важното за последния български цар
16 юни 2017 07:10, Красимир Ангелов
91

Снимка: Булфото

На днешния 16 юни своя 80-годишен юбилей празнува последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски. Роден през 1937 година в София, той наследява на трона своя баща Борис III още на 6-годишна възраст.

Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. За пръв път се завръща 50 години по-късно – през май 1996 г. Става става министър-председател от 2001 до 2005 година.

Ето най-важното и любопитно за последния български цар:

Симеон II е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Мария Луиза Българска и престолонаследник на българския трон.

Бъдещият цар произхожда по бащина линия от рода Сакс-Кобург-Гота и от рода на Орлеаните. По майчина линия Симеон II е свързан с италианската кралска династия на Савоите и с черногорската династия.

Негов кръстник е генерал Данаил Николаев, сочен за патриарх на българската войска.

Още като бебе, чрез прокламация от цар Борис III, прочетена на 27 юни 1937 г. от министъра на войната Христо Луков, княз Симеон Търновски е зачислен в Шести пехотен търновски полк с чин подпоручик и е назначен за шеф на Деветнадесети пехотен шуменски полк, на Първи армейски артилерийски полк и на Трети конен полк.

Симеон II е цар на България от 1943 до 1946 г. Заради ненавършено пълнолетие обаче от негово име управлява регентски съвет.

На 16 септември 1946 г., след проведен референдум за провъзгласяването на България за република, царското семейство на практика е прогонено от страната.

След референдума царското семейство заминава за Египет, където в изгнание живее бащата на царица Йоанна – италианският крал Виктор Емануил III. Там Симеон Сакскобургготски завършва британския колеж "Виктория" в Александрия.

Няколко години по-късно - през 1951 г., семейството се установява в Испания.

На 21 януари 1962 г. Симеон Сакскобургготски се жени за испанката Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат четирима синове, една дъщеря и 11 внучета.

Симеон Сакскобургготски е носител на най-високите степени на над 30 европейски династически ордена и отличия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си беше стоял в Испания, нямаше да го хейтваме толкоз. Както и да е, да е жив и здрав.
11
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още толкоз да живееш добри царю. Да се нагледаш на внуци и пра пра внуци.Нека се поклоним пред този миротворец Бьлгарина Симеон Сакскобургготски, човекьт който сьздава хармония а не омраза сред хора.
10
12
 
25
 
! Отговори
къв цар преди 6 години
е тоя крадец ... няма нищо царско и достойно в този човек ... срам и позор за народа си срам и позор за предшествениците си приживе трябва да му отнемат титлата да види че и той е смъртен и да знае че не е богоизбран
9
23
 
13
 
! Отговори
Софиянец от Раковска преди 6 години
Честито Ваше Величество!
8
26
 
14
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
Честито Ваше Величество!
7
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен също не ми харесва като личност. НО, направи нещо, което никой друг премиер не постигна-спря разделението и омразата между хората и партиите. Което неговия телохранител, напълно оссра!
6
7
 
32
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Ако някой не е виждал как изглежда един архимошенник,ето на снимката един такъв."Цар" докаран от ДС ,да "управлява" по "демократично"му в едно правителство с *** и "турци" с президент "Гоце" доносник и небългарин.Един долен човек,недостоен за костите на баща си!!!Срам за нас,срам за него.пфууу
5
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дърт мошеник и крадльо!!! Мадридският измамник!!!
4
6
 
29
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Каква звезда е гражданина Кобургготски - никаква, *** и лъжец. Журналистите са на ниво както обикновенно.
3
4
 
33
 
! Отговори
БУЛТРАС ВЯРА БРАН преди 6 години
За 800 дни си върна почти всички имоти,а нас ни направи ***.Хубаво е за годишнината да му подарим Мусала.Тези които докараха мадридския мошенник още са във власта.Наследника на Лисицата продаде национални ценности на търг и се доказа като истински наследник на човека довел ни до национални катастрофи.Бог да пази България.Ние не можем.
2
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимно 1с "българи" като теб каква да е политиката
1
33
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да е жив и здрав. Един от малкото нормално хора в българската политика. Може би защото не е българин.