Тапетите може да бъдат развъдник на опасни токсини

Те могат да допринесат за поява на т.нар. синдром на болната сграда
25 юни 2017 16:42, Елка Василева
4
Тапетите може да бъдат развъдник на опасни токсини
Снимка: архив, Reuters

Тапетите могат да допринесат за поява на т.нар. синдром на болната сграда, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Токсини от израсли върху тапети плесени могат лесно да бъдат пренесени по въздуха и са свързани с рискове за здравето в закрити помещения.

"В рамките на лабораторни тестове доказахме, че при условия, които могат да се срещнат в някои сгради, е възможно микотоксини от плесенясали материали да бъдат пренесени по въздуха", заяви експертът по хигиена на храненето д-р Жан-Дени Баи от Националния ветеринарен институт в Тулуза, Франция.

Синдром на болната сграда е термин, който се използва, когато обитатели започнат да се чувстват болни в зависимост от времето, което са прекарали в дадена сграда. Обикновено не може да се идентифицира специфична болест или причина за заболяване, припомниха от Националните здравни институти на САЩ.

За целите на изследването учените симулирали ефекта от въздушно течение върху част от тапет, "заразен" с три вида плесени, които са често срещани в закрити помещения.

"Повечето от пренесените по въздуха токсини е по-вероятно да бъдат открити върху плесенни спори. Част от токсините обаче бяха върху миниатюрни частици - прашинки и съвсем малки фрагменти от тапет, които лесно могат да се вдишат", поясни Баи.

Микотоксини се срещат в хранителни продукти. "Наличието на микотоксини в затворени помещения трябва да бъде взето под внимание като важен параметър за качеството на въздуха", отбеляза експертът.

Резултатите от изследването са публикувани в Applied and Environmental Microbiology.
 

/БТА/

 


4
Още по темата: тапетитоксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До x
В Германия 95 процента от домовете са с тапети
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само слагат, ами и по 85 лева метъра плащат ...
1
2
 
4
 
! Отговори
x преди 1 година
че има ли хора които слагат тапети в наши дни?