Розетският камък – една от египетските загадки

Смята се, че той е бил гравиран от група свещеници в Египет
28 юни 2017 10:15, Михаела Лазарова
6
Розетският камък – една от египетските загадки
Снимка: личен архив

Чували ли сте за Розетския камък? Това е една от египетските загадки, които учените успяват да разшифроват. На пръв поглед сякаш с нищо не би привлякъл вниманието, но се оказва, че благодарение на него сега знаем много за древната египетска цивилизация.

Розетският камък е фрагмент от голяма черна базалтова каменна гравюра, намерен близо до град Розета в Египет през 1799 година.

Върху камъка е гравиран един и същи текст на три различни езика – древноегипетски йероглифи, демотично писмо и на старогръцки.

Понеже древногръцкият по това време е бил добре изучен, благодарение на Розетския камък бива направен превод на египетските йероглифи от Жан-Франсоа Шамполион през 1822 година.

Откриването и преводът на този текст са много важни, защото това спомага за тълкуването на много други ранни писмени източници на древната египетска цивилизация.

Розетският камък е с приблизителни размери: височина 114,4 сантиметра, широчина 72,3 см и дебелина 27,9 см Тежи около 760 килограма.

Смята се, че Розетският камък е бил гравиран от група свещеници в Египет, за да почетат египетския фараон. Те изброяват всички добри неща, които фараонът е направил за свещениците и египетския народ.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
9
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Ъъъъъъ...не че нещо, ама аз никаква загадка не видях. Това, което сте написали го знае всеки студент по история и даже всеки любител на Древен Египет.Като прочетох заглавието и реших, че има някакво ново откритие свързано с Розетския камък, а то...това съм го чела в учебниците още преди 20 години.
4
0
 
3
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Преди време във вестник Капитал с всеки брой имаше по една част от поредица на BBC на тема древни цивилизации с продуцент Michael Wood. Тематично бяха поделени в пет части които пък съдържаха по няколко епизода. Египет на 2 ДВД , Помпей и Колизеумът , Древногръцки герои и Най-великата битка на Юлий Цезар , По стъпките на Александър Велики 2 ДВД и Аз, Императорът 2 ДВД. Заслужават си свалянето а и ако успеете да ги намерите някъде и купуването. Бяха по 5 лева за ДВД (разбира се с вестника ;-) )
3
0
 
13
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Каква загадка може да представлява нещо на което поне един от текстовете е на познат за учените език и е превод на оригинала на древноегипетски с йероглифи и демотично писмо? Ако трябва да се по някакъв начин определи камъка то тогава би следвало да е "Едно от най-големите открития на археологията" свързани с древен Египет. Фараона за когото става въпрос е от династията на Птолемеите, Птолемей V Епифан. Първия фараон от тази династия е син на военачалник Лаг от армията на Александър Македонски.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересно. Благодаря ви.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кои свещеници до кой фараон е написано туй писмо,че на три езика.