Договорът си е договор, но историята кой ще промени?

Ето личностите от родната история, които и в Македония смятат за свои
55

Гоце Делчев. Според македонските историци той е македонски национален герой, апостол и сърцето на революцията в Македония, етнически македонец. Самият Делчев е с ясно българско самосъзнание и гледа на сънародниците си като българи, макар и да има възгледи за автономия на македонския край. Най-тъжната е историята с тленните му останки. През май 1903 година Делчев е убит при сражение край Баница и погребан в общ гроб. Костите на Гоце Делчев са пренесени по време на Първата световна война в България, като първоначално са в Ксанти, после в Пловдив, а накрая са транспортирани в София. До 1946 година те се пазят в урна от „Илинденската организация“. След 9 септември, по заповед от Москва, България сменя политиката си по македонския въпрос и предава костите на Гоце Делчев на Скопие по време на започналата Културна автономия на Пиринска Македония.

Договорът за добросъседство между България и Македония вече е факт, след като бе подписан на официална церемония в Скопие.

Подписването на документа е основа за трайно и устойчиво изграждане на приятелски и добросъседски отношения и ще допринесе за засилване на сътрудничеството в двустранен и многостранен план, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите на двете страни, обявиха от правителствената пресслужба.

И макар двете страни да трябва да се сближат още повече след споразумението, то решението на един въпрос остава висящо във въздуха. Историята! Същата тази обща история, която колкото ни прави близки, в пъти повече ни разделя. Вижте в следващата галерия личностите от родната история, които и в Македония смятат за свои.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Мария преди 1 година
Ванче Михайлов.просто потърсете в гугъл 'къщата на ужасите'в село Дъбница,Гоцеделчевско.тя сега е развалина,но все още има какво да разкаже !
42
2
 
1
 
! Отговори
Мария преди 1 година
само предположения .............а сега даже македония иска да прави автономия с Германия,представете си :)))))
41
0
 
0
 
! Отговори
Мария преди 1 година
относно Братя Миладинови.не знам много за тях,въпреки,че съседната улица носи тяхното име,но съм сигурна какъв песенен фолклор са писали,защото познавах един човек,който казваше-и в гроба да съм,като чуя македонска песен,ке се обърнам ....да
40
0
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 1 година
1919 г Сърбия купува от Франция вече непотребните стотици километри телени заграждения, цели композиции бодлива тел, мрежи, алармени системи, наблюдателни постове, които са се ползвали на фронта през ПСВ и всичко това го монтира по западната българска граница.
По този начин контактите между българите от Пиринска и Вардарска Македония се прекъсват за повече от 20 години.
Цяло едно поколение през бурните следвоенни години.
39
1
 
0
 
! Отговори
Мария преди 1 година
Цар Самуил ! Самуиловата крепост...и къде се намира тя ? някъде близо до град Петрич,ако не се лъжа.дааааааааааааааа,това е сърцето на България .
38
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 1 година
та значи относно Кирил и Методий.................та значи те са от Солун,та..............на мен ми е много интересно ,защо само българи и македонци имат претенции за тях .а не гърците ,та нали двамата братя са от Солун ?това е в днешна Гърция,да.щом гърците казват ,че Александър Македонски е грък,защо нямат претенции и за двамата братя,кирил и методий.цял живот се питам за това ?!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 42

Айде да си запазиш просташкия хумор за домашна употреба, може ли?
36
0
 
2
 
! Отговори
Мария преди 1 година
Талев,един от най-любимите ми писатели.за първи път четох 'Железният Светилник' сигурно когато бях на около 10-11 години и не знаех какво е български и ли македонски,само знам че беше класика,страхотна .
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кореняк македонци са братя Марио, братя Аргирови и братя Грим! Точка! ако някой иска да си ги присвои и да ги отдели от македонската история провавя договора за добросъседство и е антиевропеец, антинатовец, антиобединител и нечовек! Който каквото иска да ми говори на мене ти я не ми минават!
бай дъ уей и Кинг Конг е македонец. Доказателството се намира в третия брой от 1972г на комиксите на марвъл..
ах маке ти и трън, не мога си доям наденицата
34
1
 
1
 
! Отговори
Мария преди 1 година
ами добре................българска македония..................и аз цял живот се чувствам така-българска македонка ..........хееееееееееееееехехехе
33
1
 
1
 
! Отговори
Мария преди 1 година
със сигурност не е от Банско.
ВАПЦАРОВ ........той е от Банско
32
0
 
2
 
! Отговори
Мария преди 1 година
Предполага се,че името Охридски идва от Охрид,както и охридското езеро и т.н................
ДА
31
7
 
0
 
! Отговори
мария преди 1 година
къде е тоя град Прилеп?в рамките на коя държава е?България или МАКЕДОНИЯ?
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Римската тактика:''Разделяй и владей" ни я прилагат от векове. В карта на света от 6 век на Равенски Космограф е отбелязано името "bulgare" и следния текст: "В Тракия и Македония и Долна Мизия само българи живеят.'' Великите сили нямат интерес от единна и силна България.
29
6
 
7
 
! Отговори
Македония преди 1 година
Е Руска измислица! Винаги в полза на Сърбия! Това е! Не ни трябва Македония на нас. Трябва да изринем боклука - Боко, Цацата, патриотите, национал социалистите.... македонците да се оправят сами!
28
9
 
1
 
! Отговори
Комшија - Македонец преди 1 година
Прво , факт е дека Македонија е независна држава , со свој јазик и култура , доволно е да ја преминете границата и да се уверите и да поразговарате со локалното население ,кој бил видел. Второ до 19 век не постоеле нации туку кралства со територии и покорени племиња Словените биле едно такво племе , на кој и јас и ти припаѓаме , општествата се менуваат и се менувале , ништо не вечно. Така да ако јас се декларирам како Македонец почитувај го тоа како што јас те почитувам тебе како Бугарин
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за бизнес и добруване на народите български и македонски а не за руски интриги
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който контролира миналото, контролира бъдещето
Който контролира бъдещето, контролира насткоящето.
Оруел

Който не помни миналото си е осъден да го повтори.
25
2
 
11
 
! Отговори
маке от Пирин преди 1 година
До Анонимен 26
Прочети целият "Илинден", а добре и другите творби на Талев да прегледаш.
Ето ти друг цитат от "Илинден":
— Но аз съм българин, господин Делчев! И вие също.
— Да, българи сме, но днес в София ще ви кажат, при много случаи, и то
уж разпалени националисти и от управниците: ние не можем да жертвуваме
интересите на княжество България заради Македония.

Макар да е стъпила на историята, това е художествена литература. Ама историчарите ви са по-скоро художници, а не историци.
24
0
 
0
 
! Отговори
тоше преди 1 година
Има ли българи от Прилеп?