Договорът си е договор, но историята кой ще промени?

Ето личностите от родната история, които и в Македония смятат за свои
55

Гоце Делчев. Според македонските историци той е македонски национален герой, апостол и сърцето на революцията в Македония, етнически македонец. Самият Делчев е с ясно българско самосъзнание и гледа на сънародниците си като българи, макар и да има възгледи за автономия на македонския край. Най-тъжната е историята с тленните му останки. През май 1903 година Делчев е убит при сражение край Баница и погребан в общ гроб. Костите на Гоце Делчев са пренесени по време на Първата световна война в България, като първоначално са в Ксанти, после в Пловдив, а накрая са транспортирани в София. До 1946 година те се пазят в урна от „Илинденската организация“. След 9 септември, по заповед от Москва, България сменя политиката си по македонския въпрос и предава костите на Гоце Делчев на Скопие по време на започналата Културна автономия на Пиринска Македония.

Договорът за добросъседство между България и Македония вече е факт, след като бе подписан на официална церемония в Скопие.

Подписването на документа е основа за трайно и устойчиво изграждане на приятелски и добросъседски отношения и ще допринесе за засилване на сътрудничеството в двустранен и многостранен план, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите на двете страни, обявиха от правителствената пресслужба.

И макар двете страни да трябва да се сближат още повече след споразумението, то решението на един въпрос остава висящо във въздуха. Историята! Същата тази обща история, която колкото ни прави близки, в пъти повече ни разделя. Вижте в следващата галерия личностите от родната история, които и в Македония смятат за свои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Адам и *** също са македонци, защото Раят се намира на територията на днешно Скопие. Нищо, че в българския химн се твърди, че раят е в България: "Мила родино, ти си земен рай". Известно е, че земите на българите всъщност са населявани от македонци. Така че, логиката показва само едно - Адам и *** са Македонци.
2
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две нации, две държави с една обща история. Какво лошо има в това не мога да разбера?
1
22
 
8
 
! Отговори
Айде бе преди 6 години
Стига с тая история. Нека населението на двата народа (да, два народа както ще ви каже всеки един македонец) се вразумят и започнат да мислят за икономически и прочее изгоди. Нека македонеца спокойно да се къпе на Черно море, нека и българина спокойно да се снима на охридското езеро. Гоце Делчев и Кръсте Мисирков какви били не ме грее особено.