Договорът си е договор, но историята кой ще промени?

Ето личностите от родната история, които и в Македония смятат за свои
55

Братя Миладинови. Изтъкнатите възрожденци пък били едни от основните представители на македонското възраждане в средата на XIX век. През 1861 година излиза епохалният труд на двамата „Български народни песни“. В него те събират, подреждат и систематизират образци на българския песенен фолклор. В Македония обаче са изчислили – 600 от тях са македонски народни песни и едва 77 - "други".

Договорът за добросъседство между България и Македония вече е факт, след като бе подписан на официална церемония в Скопие.

Подписването на документа е основа за трайно и устойчиво изграждане на приятелски и добросъседски отношения и ще допринесе за засилване на сътрудничеството в двустранен и многостранен план, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите на двете страни, обявиха от правителствената пресслужба.

И макар двете страни да трябва да се сближат още повече след споразумението, то решението на един въпрос остава висящо във въздуха. Историята! Същата тази обща история, която колкото ни прави близки, в пъти повече ни разделя. Вижте в следващата галерия личностите от родната история, които и в Македония смятат за свои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Ванче Михайлов.просто потърсете в гугъл 'къщата на ужасите'в село Дъбница,Гоцеделчевско.тя сега е развалина,но все още има какво да разкаже !
42
3
 
1
 
! Отговори
Мария преди 6 години
само предположения .............а сега даже македония иска да прави автономия с Германия,представете си :)))))
41
1
 
0
 
! Отговори
Мария преди 6 години
относно Братя Миладинови.не знам много за тях,въпреки,че съседната улица носи тяхното име,но съм сигурна какъв песенен фолклор са писали,защото познавах един човек,който казваше-и в гроба да съм,като чуя македонска песен,ке се обърнам ....да
40
1
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
1919 г Сърбия купува от Франция вече непотребните стотици километри телени заграждения, цели композиции бодлива тел, мрежи, алармени системи, наблюдателни постове, които са се ползвали на фронта през ПСВ и всичко това го монтира по западната българска граница. По този начин контактите между българите от Пиринска и Вардарска Македония се прекъсват за повече от 20 години. Цяло едно поколение през бурните следвоенни години.
39
2
 
0
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Цар Самуил ! Самуиловата крепост...и къде се намира тя ? някъде близо до град Петрич,ако не се лъжа.дааааааааааааааа,това е сърцето на България .
38
2
 
2
 
! Отговори
Мария преди 6 години
та значи относно Кирил и Методий.................та значи те са от Солун,та..............на мен ми е много интересно ,защо само българи и македонци имат претенции за тях .а не гърците ,та нали двамата братя са от Солун ?това е в днешна Гърция,да.щом гърците казват ,че Александър Македонски е грък,защо нямат претенции и за двамата братя,кирил и методий.цял живот се питам за това ?!
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42 Айде да си запазиш просташкия хумор за домашна употреба, може ли?
36
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Талев,един от най-любимите ми писатели.за първи път четох 'Железният Светилник' сигурно когато бях на около 10-11 години и не знаех какво е български и ли македонски,само знам че беше класика,страхотна .
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кореняк македонци са братя Марио, братя Аргирови и братя Грим! Точка! ако някой иска да си ги присвои и да ги отдели от македонската история провавя договора за добросъседство и е антиевропеец, антинатовец, антиобединител и нечовек! Който каквото иска да ми говори на мене ти я не ми минават! бай дъ уей и Кинг Конг е македонец. Доказателството се намира в третия брой от 1972г на комиксите на марвъл.. ах маке ти и трън, не мога си доям наденицата
34
2
 
1
 
! Отговори
Мария преди 6 години
ами добре................българска македония..................и аз цял живот се чувствам така-българска македонка ..........хееееееееееееееехехехе
33
2
 
1
 
! Отговори
Мария преди 6 години
със сигурност не е от Банско.ВАПЦАРОВ ........той е от Банско
32
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Предполага се,че името Охридски идва от Охрид,както и охридското езеро и т.н................ ДА
31
8
 
0
 
! Отговори
мария преди 6 години
къде е тоя град Прилеп?в рамките на коя държава е?България или МАКЕДОНИЯ?
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Римската тактика:''Разделяй и владей" ни я прилагат от векове. В карта на света от 6 век на Равенски Космограф е отбелязано името "bulgare" и следния текст: "В Тракия и Македония и Долна Мизия само българи живеят.'' Великите сили нямат интерес от единна и силна България.
29
7
 
7
 
! Отговори
Македония преди 6 години
Е Руска измислица! Винаги в полза на Сърбия! Това е! Не ни трябва Македония на нас. Трябва да изринем *** - Боко, Цацата, патриотите, национал социалистите.... македонците да се оправят сами!
28
10
 
1
 
! Отговори
Комшија - Македонец преди 6 години
Прво , факт е дека Македониа е независна држава , со сво азик и култура , доволно е да а преминете границата и да се уверите и да поразговарате со локалното население ,ко бил видел. Второ до 19 век не постоеле нации туку кралства со територии и покорени племиа Словените биле едно такво племе , на ко и ас и ти припааме , општествата се менуваат и се менувале , ништо не вечно. Така да ако ас се декларирам како Македонец почитува го тоа како што ас те почитувам тебе како Бугарин
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е за бизнес и добруване на народите български и македонски а не за руски интриги
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който контролира миналото, контролира бъдещетоКойто контролира бъдещето, контролира насткоящето.ОруелКойто не помни миналото си е осъден да го повтори.
25
3
 
11
 
! Отговори
маке от Пирин преди 6 години
До Анонимен 26Прочети целият "Илинден", а добре и другите творби на Талев да прегледаш.Ето ти друг цитат от "Илинден": Но аз съм българин, господин Делчев! И вие също. Да, българи сме, но днес в София ще ви кажат, при много случаи, и то уж разпалени националисти и от управниците: ние не можем да жертвуваме интересите на княжество България заради Македония.Макар да е стъпила на историята, това е художествена литература. Ама историчарите ви са по-скоро художници, а не историци.
24
1
 
0
 
! Отговори
тоше преди 6 години
Има ли българи от Прилеп?