Ами сега? Вегетарианците с двойно по-висок риск от депресия

Експерти: Недостигът на B12 влияе върху настроението и психичното здраве
84
Ами сега? Вегетарианците с двойно по-висок риск от депресия
Снимка: Reuters

Вегетарианците са изложени на двойно по-висок риск от депресия, тъй като в менюто им липсват витамин B12 и някои важни минерали, които се набавят с месото, установи проучване, цитирано от в. "Сънди мейл".

Според учени от университета в Бристол недостигът на витамин B12 силно влияе върху настроението и психичното здраве.

Вегетарианците често се хвалят с това колко природосъобразен начин на живот водят. Но когато загърбват пилешкото, телешкото и свинското месо в полза на морковите и броколите, това ги прави доста по-нещастни, дори без да го осъзнават, смятат експертите.

Бристолският екип стигнал до тези изводи, след като изследвал 10 000 души в западната част на Англия. Тези, които попадали в групата на вегетарианците, били с два пъти повече депресии в сравнение със сънародниците им, които имали балансиран хранителен режим.

В кръвта на вегетарианците се натрупват високи нива на фитоестрогени вследствие на богатата на зеленчуци и соя диета. А това също води до ментални проблеми, смятат специалистите.

Депресивни симптоми се пораждат и от изключването от хранителния режим на рибни продукти, отчита БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом природата те е създала всеяден, значи има причина да се яде и месо. Не можеш да наречеш природосъобразен начин на живот, който изключва месото напълно, независимо от избора ти. Това не е въпрос на избор, а на необходимост.
31
7
 
18
 
! Отговори
11 преди 6 години
Тия растежните им е изкуфял акълът. Някой да е виждал умна овца?
30
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омега 3 се съдържа в много ядки и масла. Не е задължително да ядеш риба за да си ги набавиш
29
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекомерната употреба на месо е също толкова вредна, колкото и пълното въздържание от него. Баланс!
28
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти не ми обяснявай кое е природосъобразно. Природата те е създала и ти е дала правото на избор а не те е задължила да ядеш месо. Освен това си набавям всичко необходимо и то не синтетично а естествено.
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има логика, защото основно омега-3-мастни киселини предовратяват депресията. А такива има основно в рибата. Неслучайно японците са нацията с най-малък процент депресии.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за предимствата го пиша не като реклама и да карам някой да става вегетарианец а за да представя на останалите хора които не са наясно че има и друга гледна точка и тя не е случайна. Нищо не се прави просто така и да плюят само по хората защо не ядат месо. Всеки да си яде каквото му харесва , но да знае че има и друга гледна точка.
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 26Логиката, Тревопасен, е, че природата те е създала всеяден след милиони години еволюция, а ти с лека ръка тръгваш срещу природата си като изключваш половината от разнообразието на природосъобразния хранителен режим. Природата не обича крайностите и тялото, и психиката ти страдат. Разковничето е в баланса, а не в лишенията.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както месоядството, така вег. си имат своите предимства, но и много зависи от конкретния организъм. Така че тук няма универсално решение. Познавам хора, които спирайки месото, са спрели да боледуват, но и такива, които липсата на место не им се отразява никак добре.Дори и спортистите имат различен режим на хранене, няма един универсален за всички спортисти.Ескимосите ядат само месо и никаква растителна храна и са едни от здравите. Моряците пък са умирали от скорбут от липса на зарзават.
23
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз като колегата се храних 32 години с месо и започнах да чувствам силна умора, дискомфорт и тн. Крайниците ми бяха по-студени от нормалното и всяка година грип или настинка не ме подминаваше по 1 път. Реших да пробвам да не ям една седмица за проба и не усетих проблем. Продължих на месец, три и така си откарах 3 години. Ефектите са следните: спрях да боледувам , температурата ми се повиши и крайниците се затоплиха чувствително, качих 8 кг мускул и няма вече пролетна умора. Зрението ми се оправи
22
2
 
15
 
! Отговори
Биохимик преди 6 години
В качеството си на биохимик искам да разсея някои неяснотии от коментарите и статията:Вит. б12 се синтезира само от някои видове бактерии, живеещи предимно в почвата и в червата на повечето бозайници. В дебелото черво на човек също се синтезира, но се изхвърля. Веган може да си набавя б12, но трябва да яде немити зеленчуци, а това крие други рискове. Няма аминокиселина, която да се среща само в месото от 20-те необходими за човека. Може да си здрав веган, но е доста трудно и безвкусно :)
21
2
 
13
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Нормално. Природата създла хищниците по-дребни, защото все пак ловуват. Един хищник с размерите на слон трудно ще догони антилопа. Ако хищниците бяха като биволи или слонове, нямаше да оцелеят. Няма нищо общо с храненето, а с еволюцията.
20
4
 
8
 
! Отговори
________ преди 6 години
Логиката е следната: За обработката на месото ти е нужна много повече енергия отколкото за обработката на растителната храна. Освен това в растителната има фибри които ти чистят организма от натрупаните *** за да усвояваш по-добре хранителните вещества и същевременно те предпазват от отравяне. Тези *** дето се лепят по червата и стоят там дълго време тровят организма и ако не се изчистят водят до тежки проблеми.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Да ти имам логиката.
18
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големите животни в природата са тревопасни. Месоядните са по-дребни. Все едно да се сравнява Бик с Хиена.
17
14
 
11
 
! Отговори
Веган преди 6 години
Оставете хората на мира с вашите разбирания. 35 години се храних с месо и месни продукти. За 2 месеца веганство смъкнах 15 кг и не мога да смогна да ям само и само за да не загубя още килограми. Кръвното от 160 на 110 се нормализира след 4 седмици на 120 на 80, холестерол ми е пак в норма, не хъркам за първи път в живота си, спя по 5 часа и ми стига, кипя от енергия.. нека съм луд. Всеки който започва веганска или веганска диета и има мозък в главата следи нивата на Б12, цинк и желязо..
16
2
 
18
 
! Отговори
do 19 преди 6 години
А защо трябва да сме се разбрали? Всеки да си яде каквото си иска. По тая логика и за месото и постната храна не можем да се разберем, но това не пречи нито на вегетарианцията си ядат растителна храна, нито на месоядните да си ядат месо.Аз си ям всичко и ми е през онази работа останалите 7 млрд души какво ядат и дали са съгласни с мен, нито пък съм тръгнал да наптрапвам начина си на хранене на някого.Не ми пречат вегетарианците, но и да не се месят на другите. Всеки си знае за себе си.
15
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си набавям всичко необходимо без да ям месо и не ми липсват никакви витамини , минерали аминокиселини, мастни киселини и тн. Правих си и пълен медицински преглед и всичко е перфектно. Чувствам се перфектно и мои приятели ми казват че са учудени как не ям месо а всичко си ми е добре. Явно може.
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗемеделецНямам нищо против да ям ГМО храни понеже знам какво е ГМО.
13
9
 
10
 
! Отговори
До № 3 преди 6 години
Световната Здравна Организация определе веганството като... БОЛЕСТ.............................................................................................................Преди да преписваш от някого тази дезинформация прочети специалното иззявление на СЗО-,че никога не е публикувала такова становище за веганството,а точно обратното ,че прекомерна употреба на месо води до колоректален рак и др. в стомашната област.Млякото и мл.продукти -води до рак на простатата ,мл.жлези и бял дроб.