Ами сега? Вегетарианците с двойно по-висок риск от депресия

Експерти: Недостигът на B12 влияе върху настроението и психичното здраве
84
Ами сега? Вегетарианците с двойно по-висок риск от депресия
Снимка: Reuters

Вегетарианците са изложени на двойно по-висок риск от депресия, тъй като в менюто им липсват витамин B12 и някои важни минерали, които се набавят с месото, установи проучване, цитирано от в. "Сънди мейл".

Според учени от университета в Бристол недостигът на витамин B12 силно влияе върху настроението и психичното здраве.

Вегетарианците често се хвалят с това колко природосъобразен начин на живот водят. Но когато загърбват пилешкото, телешкото и свинското месо в полза на морковите и броколите, това ги прави доста по-нещастни, дори без да го осъзнават, смятат експертите.

Бристолският екип стигнал до тези изводи, след като изследвал 10 000 души в западната част на Англия. Тези, които попадали в групата на вегетарианците, били с два пъти повече депресии в сравнение със сънародниците им, които имали балансиран хранителен режим.

В кръвта на вегетарианците се натрупват високи нива на фитоестрогени вследствие на богатата на зеленчуци и соя диета. А това също води до ментални проблеми, смятат специалистите.

Депресивни симптоми се пораждат и от изключването от хранителния режим на рибни продукти, отчита БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
19
 
10
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Хубаво е тези ''учени'' правещи такива изследвания да говорят от личен опит - моят личен опит от почти 24 години ми показва, че човек няма никаква биологична нужда от месо, нуждата от месо е наркотична и нямам никаква причина да се връщам към него!
11
12
 
8
 
! Отговори
до 12 от славянин преди 6 години
Така е, това е смисълът на живота за прасетата на четири и на два крака - да пълнят редовно търбуха и да чешат редовно чатала, смисълът на живота на ЧОВЕЦИТЕ е съвсем друг!
10
13
 
11
 
! Отговори
до 10 от славянин преди 6 години
Вярваш ли си!? Незаменимите аминокиселини се съдържат и в яйцата, и в млякото, а учебниците по биология отпреди 40-50- години можеш да ги ползваш за нещо друго! От почти 24 години не ям месо и нямам никаква депресия! Усвояемостта на яйчният протеин е най-висока от всички животински продукти - 94% усвояемост, след него е млечният протеин - 85% усвояеммст, след него е рибният протеин- 79% усвояемост и чак на 4-то място по усвояемост е месният протеин - 76%!
9
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Веганите са радикализирани вегитарианци, те са абсолютни *** и откачалки.
8
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната вегитарианска глупост.Организмът има нужда от незаменими аминокиселини, които се съдържат само в месото.Прочетете си учебниците по химия за 9 и 10 клас.
7
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе незнам как на някой му се тъпче паржола в това време,друго си е една салатка с картофки и биричка на плажа...забравяш за депресиите
6
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вегетарианците, които що-годе имат мозък в главата си, би трябвало да включват в менюто поне малко месо и риба, гъби + млечните продукти и яйцата. Веганството е друга работа и там не може да се говори за интелект в прекия смисъл на думата.
5
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а месоядците с високо кръвно и холестерол, натъпкани с антибиотици и химикали, по-щастливи ли са ?поредното прочуване платено от местната индустрия.
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на всеки веган: 8 милярда човека, ровещи из земята за корени и грудки и лапад ...
3
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво да кажем за веганите.Като ги гледам повечето са живи мощи,изпосталяли,безцветни,умърлушени.Какво и на кого доказват не знам.Разбирам,да не ядеш месо,защото все пак се убива животно,но защо не мляко,сирене,яйца.Нали природата /или господ/така са ги сътворили,че с млякото и яйцата,които пускат да ни хранят,а също и да се размножават за да могат пак да ни хранят.Сбъркан народ.
2
12
 
5
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
Не ги разбирамам вегитарианците.Искат да са без психически проблеми,а не искат да се хранят с ГМО.Да вземат пример от нас,всеядните.Всички които се храниме с ГМО,сме неестествено щастливи и здрави.
1
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Световната Здравна Организация определе веганството като... БОЛЕСТ. Коментарите са излишни. Аз като видя веган и тръгвам в противоположна посока, за да не ме зарази