Стиропорът, санирането и ракът: Целият блок изолиран, на Ценка – не!

Един единствен апартамент от блок в Луковит не е саниран. Защо?
30 авг 2017 14:45,
136

Снимка: Деян Герговски, Дарик

Блок "Кръгояр" е една от многофамилните сгради, допуснати за саниране по националната програма за енергийна ефективност в Луковит. Един апартамент обаче остава без изолация и дограма. Оказва се, че само от неговия собственик не са успели да вземат съгласие сградата да бъде санирана.

Надка Кирилова, която е домоуправител на единия от входовете, е била сред най-активните в кампанията по събиране на подписи. Тя обясни, че собственичката на апартамент на последния етаж отказала да подпише въпреки увещанията.

"Ценка заяви, че заради стиропора може да се разболее от рак и отказа", разказа Надка Кирилова пред "Дарик".

Това щяло да спре санирането, тъй като се искало 100% съгласие от всички съседи и дори се стигнало до конфликти. Програмата за енергийна ефективност обаче дала възможност нежеланието на съседката да не възпре ремонта на блока.

Така с попълнени документи блок "Кръгояр" влизa в програмата за саниране на 19 май 2015 г., независимо от нежеланието на леля Ценка, и още на следващия ден e одобрен. Започват строителните работи, а апартаментът й на последният етаж е заобиколен.

Така през юли блокът вече има нов облик…с изключение на един апартамент.

"Това е проблем и търсим начин да го решим", казва Любомир Ангелов, който осъществява инвеститорския контрол по проекта.

Той вече се е свързал с председателя на сдружението на блока и ще се търси вариант да склонят жената да се съгласи и нейният имот да бъде саниран.

"Така не може да се приеме този обект", казва Ангелов и посочва, че освен от естетическа гледна точка, ще има проблеми и от техническа, тъй като влагата ще се просмуква там, където няма изолация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
4
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Това е защото в на този свят има многооооо злоба
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен71 a ti все още вярваш в подарените пари от ЕС ,че това са същите тези пари де не влизат в държавата от пътни такси и от транзита на автомобили след влизането ни в същото ЕС,доде се взираш в частното нещо ти убягва общото....а и това саниране ако сега се пука повярвай до 5/6 год ще се пръска по шевовете,да не мислиш че 1000 фирми санират повярвай 10 000 са ама под,и под изпълнители на 2,3 а тех. контрол е от баби де са завършили кога не имало фибран и студопор....като баба Ценка
75
10
 
12
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Типично по български, слободия до шия, всеки си остъклява, боядисва,изолира- както му хрумне, после като минеш през кварталите - ц... ромски катун. В испания климатиците са им на балкона и ако са видни от улицата ги боядисват в цвета на фасадата , за да не изглежда блока като коледна елха. И ако ще се ремонтира се прави отгоре до долу, няма един иска -друг не. Ганьооо, иначе не се минава край балканеца- той е по-по-най във всичко.
74
27
 
20
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Леля Ценка е озлобена женица, която ще си отиде в самота. Такива саботират всичко само и само да пречат и останалите да са зависими от тях. Подрепящите я са подобни субекти. Мразещи всички и всичко. Тъжна картинка.
73
9
 
2
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
таз да не е братовчедка на Ценко Чоков ?
72
1
 
13
 
! Отговори
голям проблем... преди 6 години
Да бяхте боядисали и на този апартамент фасадата, а не да се оставя така сива
71
8
 
25
 
! Отговори
+- преди 6 години
Цял блок с хора, но само един човек.
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целият блок е малтретиран, само Ценка не!
69
5
 
15
 
! Отговори
типично преди 6 години
Със сигурност преди 10 години когато й протече покрива на тази собственичка , останалите съседи се изсмяха, че на тях не им тече. Не познавам нито един блок, в който да не е пълно със задни части.
68
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е много "умен". Възрастните червени пенсионери не вярват на европейски подарени пари, ноо виж, за ромите няма проблем, мятат здраво пачки всеки ден. Ако парите ги бяха дали братушките пиещи, препарати за вана, *** хоро щеше да играе и да превъзнася азиятските монголци.
67
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ценка заслужава уважение. Страшно за едно общество, па и за един блок е когато всичко е 100%!Това си чист комунизъм, герберски комунизъм!Такава наредба бяха измислили "юристите" на оная дето ходи с чанти за 17 бона!Бацо я отсвири защото лбе отворила уста да лапне света!
66
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стиропорът вреден! ХА! Ами храната, водата , замърсения въздух, а стресът? Те не са ли по-вредни Ценке? Мятай пенсията през терасата и сядай да гледаш турски сериали.
65
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е за какво да се съглсява да й лепят стиропор на десеторна цена???
64
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1890 г. в България е имало 28 000 столетници. Днес са около 300!Безспорно кирпичът е много по-здравословен от стиропорът!
63
17
 
37
 
! Отговори
Печалния менестрел преди 6 години
Браво на Ценка! Като има позиция да си я защитава, а не ведно със стадото! Повече такива хора трябват!
62
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази Ценка ще е от същите тези които мятат пари през терасите.
61
5
 
18
 
! Отговори
Нико преди 6 години
Надолу чета, че не било добре сградите да са изолирали, защото имало мухал и влага.Хора, вие искате да лепнете изолация и ПВЦ дограма и да се стоплите като направите бункер. Изолацията не топли - тя задържа топлината произведена в стаята. Отоплителното тяло суши въздуха и предпазва от образуване на мухал. Трябва и да проветрявате редовно, в апартаментите се получава влага от мивки, WC и дори от дишането на човек.
60
6
 
8
 
! Отговори
Tzivilizatziata преди 6 години
Stiropor't moje da pritcini rak.Otetchestvenia front da nautci edin evropeiski ezik i da se informira. Publicatzii mnogo. Prava e jenata, the ne iska da se razbolee.
59
2
 
10
 
! Отговори
Минаващ преди 6 години
Че поне да бяха го боядисали със същата боя. Седи като кръпка.
58
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
санирането било вредно било глупост в германия така било в англия иначе било ..влага рак и идиотщини от глупави хора... а има ли ново строителство без да е санирано без модерна дограма и кой от вас би си купил нов апартамент без да е саниран без нова дограма...защо говорите простотии бе ***...