Стиропорът, санирането и ракът: Целият блок изолиран, на Ценка – не!

Един единствен апартамент от блок в Луковит не е саниран. Защо?
30 авг 2017 14:45,
136

Снимка: Деян Герговски, Дарик

Блок "Кръгояр" е една от многофамилните сгради, допуснати за саниране по националната програма за енергийна ефективност в Луковит. Един апартамент обаче остава без изолация и дограма. Оказва се, че само от неговия собственик не са успели да вземат съгласие сградата да бъде санирана.

Надка Кирилова, която е домоуправител на единия от входовете, е била сред най-активните в кампанията по събиране на подписи. Тя обясни, че собственичката на апартамент на последния етаж отказала да подпише въпреки увещанията.

"Ценка заяви, че заради стиропора може да се разболее от рак и отказа", разказа Надка Кирилова пред "Дарик".

Това щяло да спре санирането, тъй като се искало 100% съгласие от всички съседи и дори се стигнало до конфликти. Програмата за енергийна ефективност обаче дала възможност нежеланието на съседката да не възпре ремонта на блока.

Така с попълнени документи блок "Кръгояр" влизa в програмата за саниране на 19 май 2015 г., независимо от нежеланието на леля Ценка, и още на следващия ден e одобрен. Започват строителните работи, а апартаментът й на последният етаж е заобиколен.

Така през юли блокът вече има нов облик…с изключение на един апартамент.

"Това е проблем и търсим начин да го решим", казва Любомир Ангелов, който осъществява инвеститорския контрол по проекта.

Той вече се е свързал с председателя на сдружението на блока и ще се търси вариант да склонят жената да се съгласи и нейният имот да бъде саниран.

"Така не може да се приеме този обект", казва Ангелов и посочва, че освен от естетическа гледна точка, ще има проблеми и от техническа, тъй като влагата ще се просмуква там, където няма изолация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
7
 
! Отговори
? преди 6 години
Всички сега се сетихте за вредите от санирането. Забравихте ли, че по сега действащият закон сграда не може да вземе акт 16 ако не е топлоизолирана? Всички нови сгради са облепени със същия ***.
56
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип най-здравословния живот е бил едно време в порутената къща на село! Нито саниране е имало, нито всякакви глупости, ама хората са живеели по 90 - 100 години!Така че нищо чудно и права да е леля Ценка
55
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко това се прави, за да може сатанистите които ни управляват, да може в един момент да ни драснат клечката, да си пият козята кръв и да гледат сеир. така стана в лондон.поинтересувайте се кога са сатанинските празници,за да отидете на почивка,защото тогава се правят жертвоприношенията.ако ме мислите за луд, гледайте ритуалите в bohemian grove, в които участва политическия елит на сащ и четете за ритуалните пожари на сатанистите. за последните 60 г.има повече от 100 запалени къщи и блокове
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до боюДа ти кажа, да ми изтъкваш, че сложили енергоспестяващи крушки, ле-е-екичко ме досмеша! Голямо чудо! Ама защо трябва да се регистрира юрид. лице- сдружение, което тегли заем от банка, но упълномощава кмета да подписва от негово име!? Утре ще ни кажат: ами да не сте подписвали...
53
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
имаше наскоро едно немско проучване в което се казваше, че сградите не трябва да са толкова добре изолирани защото се увеличава концентрацията на радон в помещенията, та не е чак толкова глупава бабата, сградата трябва и да диша
52
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа санирането включва проверка за пукнатини в сградите, проверка на ВСИЧКИ заварки по апартаментите и т.н. У нас се боядисва и "облицова" с изолации, каквито има в момента на пазара! Пито, платено!
51
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45Ти още ли не си разбрал, че парите идват от бюджета, т.е. от данъците на всички работещи българи, но се теглят от ББР като заем на името на сдружението? И никой пет пари не дава за нас, камо ли да следи дали настигаме развитите държави-ако беше така, да бяха следили какви са ни мижави заплатите!
50
12
 
25
 
! Отговори
Браво на баба Цецка! преди 6 години
Единственият мъдър човек между всички наивници. Западняците не могат да се помирят,че в най- бедната държава в Европа,всеки има собствено жилище. Санирането е заобиколен път към загубване на жилището. Да не говорим за ефекта на мокрото одеало. Няма да споря. Ще поживеем,ще видим....
49
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тапири!Нищо не става от тази комуноидна ***.Искат само да папкат,но някой друг да ги храни.
48
1
 
20
 
! Отговори
аман преди 6 години
Това са глупости, във Варна има много блокове санирани по същата програма, които също има "заобиколени" апартаменти...не съм чул обекта да не се приеме или да има някакви технически пречки поради този факт.Поръчкова статия за сплашване е това.
47
14
 
7
 
! Отговори
до бою преди 6 години
И къде точно е тази измама, във това , че с тези сгради някои места у нас приличат на държави от третия свят или в това , че се правят общите блокови пространства, покрива , сменят се дограми и всякакви ръждясали и остарели дреболии, слагат се енергоспестяващи крушки на всеки етаж и сграда придобива доста по - добър вид...Ама бою си иска старото и грозното дори и 1 % недостатък да има в това което се прави...Аман от деградирали хейтъри, каквото и да стане са все недоволни..
46
11
 
40
 
! Отговори
бою преди 6 години
Голяма измама е това саниране. Правиш сградата пожароопасна, като я опасваш със стиропор, който съдържа токсични вещества. Енергийната ефективност е нула, както доказва независимо изследване в Германия, където санират от десетки години. Изолацията не позволява акумулиране на топлина отвън, а вътре всичко става конденз и мухъл.
45
0
 
18
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Анонимен 45ЕС НЕ дава пари за тази програма.
44
4
 
13
 
! Отговори
123 преди 6 години
Е, и в нашия блок един "умник" не пожела да му сменят ръждясалия винкел на терасата с PVC-дограма, както и да му изрежат ръждясалите пръчки от фасадата на терасите, защото като зидали с итонг му намалявали ширината на терасата. Оказа се, че не могат да го задължат. Та това е положението.
43
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГАми пиши до европеската комисия, или и те ще ме набият. Нали ЕС дава част от парите и следи дали настигаме развитите страни. В много бели държави има санирани със стиропор блокове /негорим предполага се/ и такова саниране продължава да се прави. От санирането има реални ползи - никой не реве като плаща 50-60% по-малко за отопление.
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами да го боядисат поне, от това няма да хване рак
41
2
 
19
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
До Анонимен 35Май ти си ***, иначе щеше да прочетеш нещичко за опасностите от лесногоримите материали, наскоро толкова хора изгоряха в Лондон! Но не, глупостта на някои хора е безкрайна! И нали във всяка община всеки блок се "санира" по проект, пък по този проект има 7-8 "правилни" хора, дето вземат пари ! Едно 20 хиляди за ръководителя на проекта, пък нищо, че нищо не разбира ни от строителство, ни от хим. състав на използваните материали, ни от строителен стандарт...
40
10
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 6 години
Жал ми е за теб! Да видим дали ще позная - ти си пенсионер с промит мозък?
39
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази случка е в изключителен ущърб и дискриминира хиляди хора, които са се опитвали по десетки начини да убедят някой свой съсед в ефикасността на едно такова саниране, и разбира се след неуспеха си са останали с пръст в уста. А какво е по-различното на този блок? Или някой е гледал бързо да прибере парата. Нали беше задължително всеки един собственик да даде съгласие??? И каква е файдата от санирането, след като част от блока седи гол?
38
1
 
14
 
! Отговори
Г преди 6 години
До съкооператорТи къде си мислиш, че се намираш?! Май не си наясно с реалността. Сигнал щял да подава. И после?! Посред бял ден спира джип, наизлизат съмнителни типове и буквално те размазват, а всички наоколо не смеят да гъкнат и се правят на разсеяни. После само съдебните медици ще дойдат да те опишат и никой нищо не е видял или "чух някакви викове, ама имах работа и не се обърнах да видя какво става, нищо не можах да видя". Аман от наивници.