Стиропорът, санирането и ракът: Целият блок изолиран, на Ценка – не!

Един единствен апартамент от блок в Луковит не е саниран. Защо?
30 авг 2017 14:45,
136

Снимка: Деян Герговски, Дарик

Блок "Кръгояр" е една от многофамилните сгради, допуснати за саниране по националната програма за енергийна ефективност в Луковит. Един апартамент обаче остава без изолация и дограма. Оказва се, че само от неговия собственик не са успели да вземат съгласие сградата да бъде санирана.

Надка Кирилова, която е домоуправител на единия от входовете, е била сред най-активните в кампанията по събиране на подписи. Тя обясни, че собственичката на апартамент на последния етаж отказала да подпише въпреки увещанията.

"Ценка заяви, че заради стиропора може да се разболее от рак и отказа", разказа Надка Кирилова пред "Дарик".

Това щяло да спре санирането, тъй като се искало 100% съгласие от всички съседи и дори се стигнало до конфликти. Програмата за енергийна ефективност обаче дала възможност нежеланието на съседката да не възпре ремонта на блока.

Така с попълнени документи блок "Кръгояр" влизa в програмата за саниране на 19 май 2015 г., независимо от нежеланието на леля Ценка, и още на следващия ден e одобрен. Започват строителните работи, а апартаментът й на последният етаж е заобиколен.

Така през юли блокът вече има нов облик…с изключение на един апартамент.

"Това е проблем и търсим начин да го решим", казва Любомир Ангелов, който осъществява инвеститорския контрол по проекта.

Той вече се е свързал с председателя на сдружението на блока и ще се търси вариант да склонят жената да се съгласи и нейният имот да бъде саниран.

"Така не може да се приеме този обект", казва Ангелов и посочва, че освен от естетическа гледна точка, ще има проблеми и от техническа, тъй като влагата ще се просмуква там, където няма изолация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
17
 
16
 
! Отговори
Теперва преди 6 години
Ще носят последствията на безплатното саниране. А,когато ББР си поиска парите..... Всеки,включил се в сдружението за саниране е влязъл с жилището си. А,сетете се сами,какво ще се случи....
36
3
 
7
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Уникална държава сме. Този блок да го направят забележителност в Луковит.
35
3
 
21
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Реално бабата ако реши може да ги накара да обелят целия блок защото има промяна на фасадата, която е обща част и може да се променя само с 100% съгласие от живущите. Не е като да можеш да си вапцаш блока как си щеш ама да оставиш ненамазано и готово. Цялата фасада е обща част. Т. е. бабето има част от фасадата и на другите етажи, пък било и по 0,хх %.
34
9
 
25
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Това е най-глупавото решение и лесно крадене на пари. Видяхме какво стана с блока в Англия,който изгоря като факел и само за минути изгоряха милиони. Ако тези милиарди ги бяхме дали за построяването на атомната централа,щеше да бъде по-добре,а този стериопор е с гаранция пет години и после?
33
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правих си експеримент със стириопор запалих едно 20 см парче оказа се че хем гори хем се топи. Ако ви капне върху кожата пробива дупка. Опитах се да го изгася но вместо да се изгаси взе че се разгоря още повече. Незнам от какво го произвеждат но това си е химия. Пушека направо ме задуши а парчето беше малко. Представям си ако се запали цял блок какво чудо ще е. За саниране има много по ефективни материали които нито се топят нито горят но струват пари и то доста пари.Нямат да имат сметка фирмите
32
16
 
5
 
! Отговори
съкооператор преди 6 години
Ако някой се съмнява в качеството на материалите да подаде сигнал, да изиска независима проверка. Аз пробвах да горя този стиропор - когато се постави в огън - гори, когато се извади - загасва. Според мен при пожар ще изгори 1 метър около източника. В този блок има 50 апатрамента и 49 са се съгласили да санират. Сега блоковете да толкова грозни - едни санирали, едни не, и всичко е в различен цвят. Да продължава ли тази безумица?
31
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не си "замине" и последния ***, живял по времето на комунизма, няма да има оправия в тази държава. Това е лошия ген в българския род.
30
2
 
10
 
! Отговори
fiki преди 6 години
хахахах!!! В Ямбол има същия случай. Инвеститора рИве!!! не му приемат блока!!!
29
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата програма със санирането като цяло е хубав проект. По подобни програми са санирани СОЦ блоковете в Чехия, Унагрия, ГДР и други бивши соц страни. В България разбира се в нея се видя възможност за яко крадене и естествено някои хора се възпозлваха от това. Когато се влагат качествени материали и се работи по утвърдени стандарти няма опасност нито за здравето, нито за безопасността на хората. Ползите със сигурност са повече от негативите. Дали това се прави в България не ми се коментира...
28
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми какъв е проблемът, демокрация сме, щом жената не иска... Едно малцинство от 2-3% хомосексуалисти прави цялия "демократичен свят" на мамуни и всеки им се кланя, защо един човек да не реши, че не иска саниране.
27
21
 
10
 
! Отговори
Изумен преди 6 години
Тази жена се прави на интересна. Прави сте, че стиропора не е качествен, но ако стане пожар, тя така или иначе няма голям шанс - димът ще идва от долните етажи. Все пак такива проекти като саниране, макар и побългарени, са общи за всички. Вижте на запад - сменя се дограма, поставя се еданакъв вид и цвят, балкони се остъкляват много трудно, почти невъзможно, за да се спази една красива линия отвън. Този случай е простотия, един винаги дърпа назад.
26
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фасадни полистиролни плочи - Полистиренът е класифициран съгласно DIN 4102 като B3 продукт, което означава, силно запалими или лесно се възпламенява. В резултат на това, въпреки че той е ефективен изолатор при ниски температури, неговото използване е забранено във всички открити инсталации в строителството
25
1
 
25
 
! Отговори
батко преди 6 години
Удрят от същата боя и готово.
24
29
 
19
 
! Отговори
Строител преди 6 години
Има доста по-сериозни рискове за живота от стиропора. Изкукуригалата баба няма какво да се дърпа. Такива въпроси следва да се решава с квалифицирано мнозинство - 67% от живущите. Не може един крет*ен да спира цял проект. То цялата държава страда от това. Качеството на материалите и изпълнението е друг въпрос. А и фасадата на апартамента не е нейна, фасадата е обща и всеки има идеална част.
23
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешното в случая са налудничевите й доводи, ако беше излязла разумно и аргументирано да обясни защо не иска ( а причини бол) сигурно нямаше да й посветят тази статия.
22
18
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие луди ли сте да си слагате този лесно запалим стериопор по фасадите бе, нали ако на 3тия етаж стане пожар нагоре всичко заминава. Знаете ли как гори това нещо и какъв пушек отделя!? За 20 секунди изпадате в безсъзнание и никой не може да ви помогне. Трябва да си много *** да се опаковаш в този леснозапалим материал. След една трагедия после в цяла България ще ги свалят тези запалими фасади. С други думи кипи безмислен труд, за който данъкоплатеца плаща милиарди на правилните фирми.
21
12
 
43
 
! Отговори
саниран преди 6 години
Правилно е решила жената.Цялото това саниране е една апликация със стиропор и мазилка и по една блажна боя в коридорите на цена по 17000 лв на апартамент.За качеството да не говорим, ама *** като чуе безплатно и лиги му потичат.
20
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Кой си пък ти да решаваш чие съществуване е безсмислено!? Работила е жената, изплащала е апартамент, собственик е! Като гледам какви умници са се навъдили, дето всички им пречат - старите, болните, пенсионерите, роми, турци, чужденци...
19
7
 
29
 
! Отговори
Ценка преди 6 години
докато чака да я хване рак, най-вероятно ще бъде ударена от някое парче паднал стиропор след 2-3 години. Но тогава това ще е масово явление и няма даже да я забележат писарчетата в навалицата.
18
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идете и вижте къщите на богаташите, дали те си слагат стериопор по фасадите, не го правят сещайте се защо. Тази "екстра" се предлага само на простолюдието от панелките и се плаща от бюджета.