Стиропорът, санирането и ракът: Целият блок изолиран, на Ценка – не!

Един единствен апартамент от блок в Луковит не е саниран. Защо?
30 авг 2017 14:45,
136

Снимка: Деян Герговски, Дарик

Блок "Кръгояр" е една от многофамилните сгради, допуснати за саниране по националната програма за енергийна ефективност в Луковит. Един апартамент обаче остава без изолация и дограма. Оказва се, че само от неговия собственик не са успели да вземат съгласие сградата да бъде санирана.

Надка Кирилова, която е домоуправител на единия от входовете, е била сред най-активните в кампанията по събиране на подписи. Тя обясни, че собственичката на апартамент на последния етаж отказала да подпише въпреки увещанията.

"Ценка заяви, че заради стиропора може да се разболее от рак и отказа", разказа Надка Кирилова пред "Дарик".

Това щяло да спре санирането, тъй като се искало 100% съгласие от всички съседи и дори се стигнало до конфликти. Програмата за енергийна ефективност обаче дала възможност нежеланието на съседката да не възпре ремонта на блока.

Така с попълнени документи блок "Кръгояр" влизa в програмата за саниране на 19 май 2015 г., независимо от нежеланието на леля Ценка, и още на следващия ден e одобрен. Започват строителните работи, а апартаментът й на последният етаж е заобиколен.

Така през юли блокът вече има нов облик…с изключение на един апартамент.

"Това е проблем и търсим начин да го решим", казва Любомир Ангелов, който осъществява инвеститорския контрол по проекта.

Той вече се е свързал с председателя на сдружението на блока и ще се търси вариант да склонят жената да се съгласи и нейният имот да бъде саниран.

"Така не може да се приеме този обект", казва Ангелов и посочва, че освен от естетическа гледна точка, ще има проблеми и от техническа, тъй като влагата ще се просмуква там, където няма изолация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
2
 
! Отговори
от Мяу преди 6 години
До БауГлупав коментар на евтин интригант. А ти, как ще си отидеш, с почести и всенародна любов ? Най-вредни в един блок са подобни въртиопашки, които разделят хората с вечните си интриги и злоба. То от алчност не знаете на кой свят сте вече.
116
0
 
2
 
! Отговори
Събирам подписка преди 6 години
Дайте да санираме тиквите на гробарите!
115
1
 
3
 
! Отговори
селчо преди 6 години
Ако видимата част на блока се боядиса с фасаген нема да личи изобщо.И вълка сит и агнето цело
114
2
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Да и сложат каменна вата !
113
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 103Айде по-кротко, а? Ако не бяха "паянтовите панелки" десетки хиляди семейства щяха да са без дом или по копторите...Правилно е казано: каквото беше построено при Живков, сега не могат да го боядисат! Щото лепене на стиропор не е саниране, ама такива като тебе от де да го знаят!? И защо трябва да се тегли заем от банка с длъжник сдружение на собственици, пък парите да се управляват от кмета? По 17 000 лв. на апартамент...че аз ще си купя гарсониера в моя град с тези пари!
112
1
 
14
 
! Отговори
дгд преди 6 години
стиропор както например ксерокс или джип са търговски марки ама *** не го знаят! името на материала е полистирен!
111
2
 
3
 
! Отговори
Mariec преди 6 години
Авантата е голяма работа.така никой от "мераклиите" за саниране не разбра,че това е една много голяма узаконена кражба.1-не всеки дом се санира,плащат всички.2-ако политиците мислят за енергийна ефективност,всеки би трябвало да получи услугата.3-получават наивен и лоялен електорат,4-разделят народа,5-защо се дава риба,а не въдица и всеки сам да си я лови?и......справка "КТБ"
110
1
 
5
 
! Отговори
Domakin преди 6 години
До гостИма го, има го! Но и там е проблем санирането със стиропор.
109
4
 
14
 
! Отговори
гост преди 6 години
Фибранът и стиропорът са вредни и леснозапалими. Освен това и с течение на времето се деформират.В ютубето е пълно с клипове на горящи санирани блокове.Каменната вата е най - добра за тази цел. Не гори и позволява на стените да дишат.В Германия използват фибран само на подземни части на сградите и видимата част на бетонните плочи. За външните стени се ползват тухли по държавен стандарт, което обезмисля санирането. За 15г. в строителството там не мидях и 1 сграда санирана. Това там го няма.
108
20
 
13
 
! Отговори
неграмотници преди 6 години
Полистирен се казва, а не стиропор!
107
22
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Права си е жената утре ще й вземат апартамента имате ли доверие на тези ***,и аз не подписах в центъра на София и сега ще го продавам *** Български манталитет щом е аванта ама не мислят че няма безплатен обяд
106
7
 
20
 
! Отговори
extremist преди 6 години
БЕЗПЛАТЕН СУДЖУК ИСКАТЕ ЛИ ? СПОНСОРИРАТ ГО ЕВРОФОНДОВЕ.......
105
5
 
7
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Умницата ми тя....!
104
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦЕНА Е 100% СИМПАТИЗА-НКА НА ДРУГАРКАТА КОРНЕЛА.ВЕРОЯТНО МОЖЕ-БИ ВЕЕ И РУСКИ ЗНАМЕНА НА ШИПКА,ХАХАХАХАХА...ОХ просто....
103
2
 
14
 
! Отговори
Проф. Юлиан Вучков преди 6 години
Аман от слънчасали маниаци бе дами и господа!
102
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За каква частна собственост говорите? Външните стени за общи части. Не са само на бабата. Ето ви закона:Части на сградата, които служат за общо ползване:земята под сградата и нейния двор;външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени и основите;трегерите, колоните, плочите и гредоредите;стълбите и стълбищните площадки;покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици и комините;вратите към общи тавански и избе
101
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стиропорът диша за ваше сведение. Фибрана не диша.
100
15
 
22
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Не знам дали бабата е луда или права ,но!Я ми кажете колко струва целия този блок на пазарни цени?Може ли да пръснеш 10000 евро за саниране на апартамент струващ 5000$
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 101 xps се слага в-у бетон (най просто казано). т.е. ако живееш в бункер, може да се опаковат целият.
98
7
 
25
 
! Отговори
аз преди 6 години
До 8"..да го дуxaт бе, нейното си е - частна собственост, като не им харесва да си сменят блока"НЕ, не е нейното. Тя е САМО СЪСОБСТВЕНИК. Един от многото с равни права и задължения!Фасада, покрив, плочи, трегери и колони са конструктивни елементи и са ОБЩИ ЧАСТИ.Дори, не би трябвало да се занимават с тоя изкукуригляк!