Рекордно слънчево изригване и мощна магнитна буря

Тя е една от най-силните, откакто се извършват наблюдения
6
Рекордно слънчево изригване и мощна магнитна буря
Снимка: Reuters, архив

Рекордното слънчево изригване на 6 септември предизвика магнитна буря с мощност 4 бала на Земята - една от най-силните магнитни бури, откакто се извършват наблюдения, предаде БТА като цитира ТАСС. Това оповести научният сътрудник на лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на физическия институт "Лебедев" към Руската академия на науките Сергей Богачьов.

"Днес сутринта и през нощта Земята бе ударена от облак плазма от това изригване - каза ученият. - Той пътува два дни към нас. Сега е налице голямо геомагнитно събитие - магнитната буря достигна мощност 4 бала по 5-балната скала, т.е. една от най-високите мощности в цялата история на наблюденията."

По думите на учения, изригването затруднило радиовръзките, а миналата нощ над Канада можело да се наблюдава ярко полярно сияние.

По-рано днес пресслужбата на института оповести, че облакът достигнал нашата планета по-рано от очакваното и ударът му бил по-мощен. По данни, събрани от прибора АСЕ, посоката на магнитната буря е неблагоприятна за Земята.

Слънчевото изригване на 6 септември е най-голямото от 12 години. Предишното изригване с подобна мощност бе регистрирано на 7 септември 2005 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: слънцебуряизригване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
4
 
! Отговори
Шльоко преди 6 години
Същото поведение на власт имащите,както при аварията в Чернобил.Правят си пас,и нехаят за хората.
4
1
 
11
 
! Отговори
Съгледвач. преди 6 години
Освен ураганът "Ирма", криминалната хроника и Ким от СКорея нищо друго не успя да впечатли новинарите от частни и частно-държавни медии днес. Още сутринта видях "магнитната подкова" оцветена в червено и с цифра 8. Писах тук-там. Изпратих и линкове към сайта на Института "Лебедев". В резултат - нищо. А, забравих: от 08,30 до 09,00 по Националното радио звуча хвалебствено слово от Томислав Дончев. Лингвистика от предградията.... Това е.
3
2
 
17
 
! Отговори
Etien преди 6 години
Така е . След дъжд качулка е в тоя сайт. Че и неграмотни. Добре, че има други източници за такъв тип информация.
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много от хората го усещат доста осезаемо. Които са с хронични болести имат доста силни преживявания а някои в по лошо състояние предават богу дух. От тези слънчеви изригвания спасение няма. Слънцето започва да сдава багажа и някой хубав ден ще каже че отива в заслужена пенсия. Ами то на всичко рано или късно му идва края. Незнам нещо да е без край.
1
2
 
25
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
Абе алоооу албанския реотан, не трябваше ли да ни информирате ПРЕДИ да достигне земята, имахте 1 ден на разположение. Алоо за какво ни е тази информация. След дъжд качулка!!! Еати пробития сайт